IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" прогнозира леко забавяне в ръста на цената на газа

От 1 октомври България получава повече газ от Азербайджан и това донякъде смекчава поскъпването на суровината

10:48 | 12.10.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Булгаргаз" ще поиска повишение на цената на природния газ от около 13% до 106,96 лева за мегаватчас от 1 декември, става ясно от съобщение на газовата компанията. Това изчисление се прави на базата на днешното състояние на пазара - прогнозите за доставките на европейските пазари през декември е за цена от 86 евро за мегаватчас.

Припомняме, че на 1 октомври "Булгаргаз" поиска, а Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди повишение на цената на природния газ в България с над 36% до 94,54 лева за мегаватчас.

Основната причина за това увеличение е случващото се на европейските газови пазари. От началото на 2020 година формулата за определяне на цената на "Газпром" включва и пазарен компонент, а останалата част се изчислява на базата на движението на цените на алтернативните петролни горива.

Газовата компания успява да смекчава ръста на цената благодарение на газа от Азербайджан, обясни тогава изпълнителният директор Николай Павлов. Пред журналисти той обясни, че недостиг на газ на българския пазар няма - компанията осигурява всички заявки на своите клиенти.

От 1 октомври България получава и по-големи количества газ от Азербайджан през временната точка (Кулата-Сидирокастро), което също забавя ръста на цената.

До дни ще стане ясно какво поскъпване на газа е поискала "Булгаргаз" за ноември. Заявлението вече трябва да е изпратено до КЕВР. Регулаторът ще организира публично обсъждане на цената до края на месеца, а окончателно цената на суровината ще бъде определена на закрито заседание на комисията на 1 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
6
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
ами то нигерийският втечнен с транспорта е по-евтин от рассийският тръбен . французите защо си го теглят от там , а не се възползват от безплатния едва ли не втечнен рассийски ... ?! ... интересна тема за размисъл на форумните газовици ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 2 години
Може и да си прав. На бандерола на пачките евро в чекмджето и на кюлчетата ми се видя щампован двуглав орел с конник на гърдите и корона над главите. Имаше и текст " Вечно признателни. Кремъл." Но нямам желние да се боря с вятърни мелници и ще си припомня, че всеки народ си заслужава............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 2 години
И кога ще пускат СП-2? Защото отдавна е построен, а не транзитира. Като изпълни европейското законодателство, тогава. И не знам каква ти е математиката, но най-високата спотова цена бе 1900$, а в момента е 970$ за 1000 куб метра. Как пресметна тази разлика като 15%???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Толупа Боко няма нужда от посредници между него и Путин. Тез мръснии червеи Доган, Шиши и Борисов просто се надпреварват кой в по-голяма степен да продаде интересите на България срещу пари в личната офшорка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
viva
преди 2 години
Какво леко забавяне на ръста, като цената на природния газ от седмица пада и вече е 15% под върха. Да, все още е много, много скъпа, но не расте, а пада. И с наближаването на пуска на Северен поток 2, още повече ще падне. От 2 000 на 400-500 напролет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Хахаха ..... имало и по-евтин природен газ от руският. Наричал се азербайджански. А защо България не го купува? Защото от кремъл не разрешават. Техните копoи в страната ни(Доган и Шиши) държаха по някакъв начин Бoко и го принуждаваха да прави това, което им нашепва путин. И в резултат Турски поток за 12 месеца, а интерконектора с Гърция 12 години. Боко подписа какъвто договор му нареди Шиши, но това не му пречи да вие като пec заради високите цени на природният газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още