IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай либерализира цената на тока, произведен от въглища, за индустрията

Втората по големина икономика в света е изправена пред сериозна енергийна криза, свръзана с недостига на въглища

11:44 | 12.10.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската Националната комисия за развитие и реформи съобщи, че ще либерализира напълно цената на електроенергията, произведена от въглища, като индустрията и корпоративните потребители ще трябва да я купуват изцяло от пазара, съобщава Ройтерс.

Регулаторът обаче не даде краен срок 100% от произведената от въглища електроенергия да се търгува свободно на пазара. В момента около 70% от този ток минава през пазара, допълва агенцията.

Индустриалните потребители "възможно най-скоро" ще трябва да започнат да купуват електроенергията от въглища от пазара. В момента около 44% от бизнеса в Китай купуват електроенергията по този начин. Някои индустрии в момента дори купуват тока при фиксирани цени.

Тази реформа е опит на Пекин да се справи с енергийната криза, обхващаща втората по големина икономика в света. Очакванията са ситуацията да се влоши още до края на годината, свързано с недостига на въглища. Те са основният енергоизточник за страната.

В края на миналата седмица Пекин реши да позволи повишение на цената на тока от въглища с до 20%, което е над предишните лимити, в опит да ограничи разхищение на електроенергия. Досега Китай позволяваше движение на цените на електроенергията с до 10% нагоре и с до 15% надолу от базово определено ниво.

Анализатори очакват свиване на потреблението на енергия от 12% за индустриалните потребители в последното тримесечие на годината. За енергоемките потребители повишението на цените няма да бъде ограничено с до 20%, след като излязат на пазара, предупредиха още през миналата седмица китайските власти.

Очакванията са планираната реформа да облекчи работата на производители на електроенергия и да ги насърчи да увеличат предлагането. Планира се те да получат и финансова подкрепа под формата на отлагане на плащане на данъчни задължения.

Тези мерки няма да стимулират инфлацията и ще имат много слабо отражение върху останалите икономически индикатори, гарантират от Националния съвет за развитие и реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
айде... по моите сметки въглищните са в пъти... както би казал един приятел на гАйовете, десетки хиляди пъти по големи от тези на ВЕИ, плюс това ги има ... едно 20г преди тези за ВЕИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
ето това вече е нещо иновативно, за което ЕС може само да мечтае ... кога и ние ще спрем субсидиите за въглищарите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
хех ... на мегават ако ги гледаш може би , но сумарно за година ... по отрасъл ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Хайде да сравняваме субсидиите за ВЕИ с тези за въглищата бе грамофон!!Разликите сигурно са 10 към 1. А ако сложим в сметките и безлихвените грантове, които се дават срещу ВЕИ проекти става още по-очевидно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
хихи ... нъл евтино с въглища ... що в китай ги субсидират ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още