IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителният бранш иска нормативни промени за недвижимото културно наследство

18 хил. от обектите на недвижимото културно наследство са декларирани, без да са получили постоянен статут

12:05 | 12.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Камара на архитектите в България</em></p>

Снимка: Камара на архитектите в България

Промени в Закона за културното наследство и Закона за закрила и развитие на културата, които ще бъдат обсъдени през следващите два месеца, предвиждат промяна на двустепенната система за съгласуване на инвестиционните проекти за обекти на недвижимото културно наследство.

Според браншовите организации в строително-инвестиционния сектор в момента процедурата е тромава и неефективна поради изискването за одобряване на документите в две административни звена – Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и Министерство на културата. „Смятаме, че 80% от преписките не е необходимо да се съгласуват с експертите в министерството, тъй като често те не са достатъчно запознати с характера и заключенията за конкретните обекти“, коментира проф. арх. Борислав Борисов, зам.-председател на КАБ и ротационен председател на Координационния съвет на браншовите организации в строително-инвестиционния сектор.

Съветът и НИНКН са се договорили да работят съвместно за решаването на актуални проблеми, свързани с опазването и управлението на недвижимото културно наследство в България. Приоритет ще бъде инициирането на законодателни промени в тази сфера, както и стартирането на процес по актуализация и дигитализация на списъка с недвижими културни ценности. Решението за съвместни действия бе взето на онлайн заседание на Координационния съвет, в което участваха директорът на НИНКН арх. Петър Петров и представители на браншовите организации в сектора.

Професионалните организации в строително-инвестиционния сектор ще съдействат на НИНКН в процеса по актуализация на регистъра на недвижими културни ценности. Очаква се в следващите месеци да бъдат сформирани работни групи с участието на експерти от бранша, които да започнат работа по изучаване, документиране и актуализиране на списъка с ценни обекти, както и на специфичните правила и режими за тяхното опазване.

„Общо 40 000 на брой са недвижимите културни ценности в България. Около 18 000 от тях са декларирани, без да са получили постоянен статут. Това е огромен проблем за всички участници в инвестиционния процес, защото становищата по тези обекти често не са точни и конкретни, а уклончиви. В резултат възникват сериозни проблеми при съгласуването на проектите”, обясни арх. Петър Петров, директор на НИНКН.

Браншът ще предостави експертна подкрепа и при създаването на онлайн информационен регистър на недвижимите културни ценности. Наличието на публичен и ефективно работещ регистър ще облекчи процеса по опазване и управление на ценните обекти. В по-дългосрочен план е необходимо да се работи за въвеждане на изцяло електронна система за съгласуване на проектите.

Предвижда се през следващите 2-3 години НИНКН да се преструктурира, като изгради по-голям капацитет и нови регионални звена, съобщи на срещата арх. Петър Петров, директор на института.

Предстои подписването на меморандум за сътрудничество между Координационния съвет и Националния институт за недвижимо културно наследство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още