IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция ограничава силно пластмасата в супермаркетите

37% от зеленчуците и плодовете във Франция в момента се продават пакетирани

12:43 | 12.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg</em></p>

Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Около 30 вида плодове и зеленчуци ще могат да се продават във Франция само без пластмасови опаковки от следващата година. Отговорните министерства обявиха съответна наредба. Потребителите ще намерят краставици, картофи, моркови, праз, тиквички, патладжани и карфиол на рафта за зеленчуци само без пластмасова опаковка. При плодовете от новата мярка са засегнати ябълки, круши, мандарини и портокали, предава DPA. 

Със забраната френското правителство възнамерява да намали значително пластмасовите отпадъци. Смята се, че 37% от зеленчуците и плодовете във Франция в момента се продават пакетирани, съобщават министерствата. Очаква се новите правила да спестяват повече от милиард пластмасови опаковки годишно.

До шест месеца след влизането в сила на забраната все още ще могат да се продават останалите запаси от плодове и зеленчуци с пластмасови опаковки. Предвижда се забраната постепенно да се разшири до все повече продукти. От 2026 г. нататък се очаква никакви плодове и зеленчуци да бъдат продавани в пластмаса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още