IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болнични за карантиниран заради COVID ученик: Мисията е невъзможна

Ако детето е здраво, но се наложи да седи вкъщи, родителите трябва да ползват платен или неплатен отпуск и евентуално да кандидатстват за държавна помощ

13:25 | 12.10.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

В разгара на поредната вълна на коронавирус и със започването на учебната година на преден план изпъква един сериозен проблем, който касае десетки хиляди семейства.

Оказва се, че ако сте родител на дете между 7 и 14-годишна възраст, което по стечение на обстоятелствата е карантинирано като контактно лице, Вие нямате право на болничен.

Парадоксалното е, че ако детето Ви е в първи клас, но е под 7 години, или пък е в детската градина, такъв болничен Ви се полага. По закон родителите нямат право да оставят сами децата си вкъщи до навършването им на 12-годишна възраст. Абсурдността на ситуацията се засилва и от факта, че на едно дете в начален клас не би следвало да се налага да се оправя само с онлайн обучението си, да използва специален софтуер, да разпределя правилно времето си и т.н. Съответно – с него трябва да има възрастен, който в този момент (ако не може да работи от вкъщи) трябва по някакъв начин да оправдае пред работодателя си защо не е на работното си място.

Да започнем от разпоредбите

Съгласно Наредбата за медицинската експертиза болничен лист за гледане на деца от семейството се издава еднолично от лекуващия лекар в следните случаи: за гледане на дете, посещаващо детско заведение, контактно със заразноболен, задължително карантинирано в дома – до изтичане на карантинния период;  за гледане на здрави деца, посещаващи детски заведения, върнати оттам поради наложена карантина на тези заведения или на отделни групи – за срока на карантинния период (чл. 39, ал. 1).

Видно от посочената разпоредба издаването на болничен лист за гледане на здраво дете поради карантина е обвързано с посещаването на „детско заведение“, но както в Кодекса за социално осигуряване и Кодекса на труда, така и в Наредбата за медицинската експертиза не е дадена легална дефиниция на понятието „детско заведение“.

Затова Министерството на труда и социалната политика (МТСП), което е натоварено със задачата да ръководи, координира и контролира осъществяването на държавната политика в областта на общественото осигуряване, е дало становище (по искане на здравното министерство), според което в обхвата на понятието „детско заведение“ се включват всички видове детски заведения – целодневни, полудневни и седмични детски градини, в т. ч. и такива, в които има яслени групи, както и детските ясли. Това обаче е различно от понятието „учебно заведение“, което обхваща различните видове училища от системата на предучилищното и училищното образование. 

На сайта на здравното министерство в секцията „Какво трябва да знаят родителите на деца, посещаващи детски заведения и училища в условията на COVID-19 Въпроси и отговори“ пише, че родителите имат право на болничен при наложена карантина на здраво дете (без да се уточнява дали от „учебно“ или „детско“ заведение). В същата тази секция, но на сайта на СРЗИ, се цитира становище на здравното министерство, според което болничен лист за временна неработоспособност за гледане на здраво дете (ученик), поставено под карантина поради контакт с лице, с положителен тест за COVID-19, не се издава.

След няколко сигнала от читатели Investor.bg изпрати конкретни въпроси до Министерство на здравеопазването с молба да уточнят как и по какъв начин родителите на ученици в малките класове могат да си останат вкъщи, ако детето им е карантинирано.

От отговора стана ясно, че съгласно действащото законодателство (Закона за здравето, Наредбата за медицинската експертиза, Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване) се счита, че не е възможно да бъде издаван болничен лист за временна неработоспособност на осигурени за общо заболяване и майчинство лица, полагащи грижи за здрави деца, върнати от „учебно заведение“ поради карантина, поради което те не ползват отпуск и съответното парично обезщетение за временна неработоспособност от държавното обществено осигуряване.

„С цел да бъде осигурена социална закрила при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка на родителите на деца до 14-годишна възраст, които нямат право на платен отпуск (вкл. за временна неработоспособност), от МТСП е приета разпоредбата на чл. 16б в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, в която подробно са регламентирани редът и условията, които следва да са налице за предоставяне на новата месечна целева помощ“, се посочва още в отговора.

С други думи – ако се наложи да се грижите за карантиниран, но здрав ученик до 14-годишна възраст, ще трябва да си ползвате дните от платения годишен отпуск, а ако нямате такива, може да ползвате неплатен и да кандидатствате за компенсация от държавата за дните, в които работодателят Ви няма да Ви плати. Максималният ѝ размер за цял месец за семейство с едно дете е 650 лв., а за семейства с две и повече деца – 975 лв.

Проблемът е, че за тази помощ има подоходен критерий - месечният доход на семейство с 1 дете не бива да надвишава 2925 лв., а на семейство с две деца – 3900 лв.

Ако сте самоосигуряващи се, трябва да подадете заявление в НАП и да получите регистрирано прекратяване на дейността Ви. Това може да се случи и по електронен път. Трябва да имате и уведомление от училището (по имейл или в електронен дневник), общината или РЗИ, че детето ви минава на обучение от разстояние с решение на директор, на областен или общински щаб или е под карантина. Трябва да предоставите и служебна бележка от работодател за брутните доходи и периода на неплатен отпуск, декларация за съгласие за разкриване на данъчна и осигурителна информация за самоосигуряващите се лица. Заявленията за помощта и служебните бележки може да подавате в дирекциите „Социално подпомагане“, сканирани или снимани на имейл: ao@asp.government.bg, по пощата или чрез системата за сигурно електронно връчване. Ако бъдете одобрени, ще получите средствата си на следващия месец. Това се прави, за да може помощта да компенсира дните неплатен отпуск, за които не получавате възнаграждение.

Като цяло тази помощ вероятно е много адекватна за хора, които са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица  или размерът му е по-нисък от 150% от минималната заплата, или пък самоосигуряващи се, които не могат да полагат труд поради въведените мерки за борба с епидемията от коронавирус, но за карантинираните здрави ученици далеч не е подходяща.

Вместо просто да се обадите на личния си лекар и да стиковате издаването на болничен, Вие ще трябва да минете цялата процедура по кандидатстването за тази помощ, да съберете нужните документи и да чакате да Ви одобрят, и това при положение, че не надвишавате подоходния критерий.

Ясен отговор на въпроса защо за карантинирано здраво дете в детска градина се полага болничен, но за същото такова дете в начален клас – не, не получи отговор.

А за да излязат от този омагьосан кръг, десетки родители се молят на личните си лекари да издават болнични, но с друга диагноза и за тях (за родителя), за да не се налага да остават без доходи в случай, че нямат останал платен отпуск, който да използват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 2 години
алоооо, че кой дето работи на държавна служба си взима отпуска веее ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Setver
преди 2 години
Зависи какво работят родителите. Ако си на държавна службица нямаш проблеми, вземаш си отпуск и си гледаш децата. Но ако си на работа в частна фирма, от средния и малкия бизнес, е много трудна работа да си ползваш болничния или отпуска за да гледаш деца. По закон имаш право, но реалността у нас почти винаги се разминава с желанията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Глупости.Скоро моя позната майка с второкласник на 8 години и нещо беше 7 дни в болничен заради карантина на хлапето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
das
преди 2 години
Дали ще е отпуск или болничен не е толкова важно. И без това човек трудно може да си вземе целия платен отпуск, обикновено си ги трупаме, че да има и после да изгорят, отпуските де. По-лошото е, че на повечето места у нас няма как да се взема отпуск за щяло и нещяло и то за по 10-14 дни. Просто във фирмите обикновено няма достатъчно персонал, камо ли някакъв резерв при персонала, че да има кой да поема работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 2 години
вземете му един фалшив сертификат на детето... кво се стискате, баси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още