IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон иска да направи Франция лидер в зелената енергия с план за 30 млрд. евро

До 2030 г. страната трябва да произведе нисковъглероден самолет, малък модулен реактор и да разполага с два мегазавода за производство на зелен водород

15:18 | 12.10.21 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Франция иска да бъде лидер в производството на зелен водород до 2030 г. и в изграждането на нови по-малки реактори в рамките на инвестиционен план за 30 млрд. евро, целящ да създаде шампиони в индустрията и иновациите, заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс.

Шест месеца преди президентските избори Макрон заяви, че пътната карта, наречена „Франция 2030“ ще гарантира масова декарбонизация на френската индустрия и ще доближи страната до иновациите и производството в ключови области – от автомобилите до биомедицината и енергетиката.

Очертавайки някои от целите в плана, Макрон заяви, че до 2030 г. Франция ще произведе нисковъглероден самолет, малък модулен реактор и ще разполага с два мегазавода за производство на зелен водород. Тя също така ще произвежда голям брой електромобили.

„Трябва да водим битката за иновации и индустриализация едновременно. Нуждаем се от страна, която произвежда повече“, заяви Макрон пред група предприемачи.

Френският президент заяви, че планът ще даде ключова роля на малки, гъвкави стартъпи в изграждането на индустриалното бъдеще на Франция наред с добре установени гиганти.

Посочвайки недостига на маски в началото на пандемията, Макрон заяви, че кризата е показала реалната уязвимост на всички, от една страна, и колко важно е доближаването до страната на иновациите и индустриалното производство, от друга.

„Трябва да възстановим рамката за производствена независимост на Франция и Европа“, каза Макрон и допълни, че иновациите ще бъдат от ключово значение на фона на глобалната конкуренция за лидерство и достъп до суровини. „Победителят взема всичко“, допълни той.

Други цели до 2030 г. включват инвестирането в полупроводници и засилването на иновациите във френския здравен сектор, включително биомедицината.

Френският вестник Le Figaro обобщава десетте цели, обявени от френския президент.

1 млрд. евро за ядрена енергия

В момент, когато ядрената енергия се превръща в ключов въпрос за президентските избори през 2022 г., Макрон се обяви явно в подкрепа на атома. „200 хил. французи и французойки работят в ядрената енергетика, това е шанс“, заяви той. „Трябва да инвестираме отново, за да бъдем на предна линия в иновациите в сектора“, допълни той, посочвайки най-вече развитието на малки реактори. Френската енергийна компания EDF трябва да пусне на пазара собствен модел до 2030 г.

Макрон иска също развитието на „технологии за намаляване на отпадъците“. „Готови сме да инвестираме в тази област 1 млрд. евро до 2030 г., за да ускорим напредъка. Имаме абсолютна необходимост от тази технология, която подобрява безопасността, намалява разходите и отпадъците“, допълни френският президент.

Франция – лидер в производството на зелен водород през 2030 г.

Това е едно от големите предизвикателства в плана „Франция 2030“ – възползвайки се от научните изследвания, съществуващите стартъпи, индустриалните гиганти като Air Liquide и значителното декарбонизирано производство на електроенергия благодарение на ядрената енергия, Франция трябва „да стане лидер в зеления водород до 2030“, обяви Макрон.

„Това е един от секторите, в които можем да бъдем лидери“, подчерта той и призова за масово инвестиране в тази област. По-конкретно до 2030 г. Франция „трябва да има на територията си поне два гигазавода за електролизери и да произвежда масово водород и цялата необходима технология за използването му“, каза френският президент.

Ускоряване на декарбонизирането на индустрията

Едно от предизвикателствата в екологичния преход ще бъде намаляването на въглеродните емисии в индустрията. „Между 2015 и 2035 г. трябва да намалим с 35% въглеродните емисии в сектора. Това е революция“, каза Макрон.

„Трябва да ускорим декарбонизацията. Това е изключително скъпо за всички индустриални обекти, защото трябва да заделим стотици хиляди евро за всеки завод“, уточни френският президент и допълни, че общо първите три цели, които засягат намаляването на емисиите и финансирането на енергийния микс, ще струват около 8 млрд. евро.

Последна актуализация: 19:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
И това ще го турят в цената на всички енергии като нова лилава добавка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
dakl
преди 2 години
Вярно е , че всичко се рецеклира, вапросът е на какво цена. Перките на ветрогенераторите сега просто ги закопават дълбоко в земята в САЩ. Всичко е възможно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
хех ... всичко се рециклира от вятърните турбини и фотоволтаиците ... сменете опорките от костя копейкин ... :))) ... докато при ядрените централи , от 70г все след 10г ще започнат да рециклират ОЯГ и все не им се получава и пак след 10г ще започнат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
dakl
преди 2 години
Въобще както в баснята за орел , рак и щука в ЕС. Германия ликвидира атомната енергетика, Франция е издига като приоритет, последнага ще разива производството на електомобили и утилизацията на отпадъците , а как на практика ще се ликвидират старите акумулаторните батерии и перките на ветрогенераторите остава като въпрос с повишена трудност за бъдещите поколения!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
bgMan
преди 2 години
Забравил е френските нисковъглеродни подводници, танкове и компаньонки. Или ги е оставил за подслаждане малко по-после.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още