IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разобличителката на Facebook ще бъде разпитана и в Европа

В края на октомври тя ще бъде изслушана във Великобритания

16:01 | 12.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Stefani Reynolds/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Разобличителката на Facebook, която разкри вътрешните проучвания на компанията, показващи, че Instagram може да е вреден за тинейджърите, ще бъде изслушана и в Европа, пише CNBC.

След като наскоро се появи пред Конгреса на САЩ, Франсис Хаугън ще проговори и пред една от парламентарните комисии във Великобритания на 25 октомври. Това ще е първият път, в който тя ще свидетелства в Европа.

Хаугън, бивш продуктов мениджър на Facebook, миналата година коментира пред Сената, че лидерите на компанията поставят приоритет на „печалбата пред хората“ и призова властите да се намесят.

Това се случи, след като Хаугън разкри вътрешни проучвания на Facebook пред Wall Street Journal, от които стана ясно, че компанията е установила, че Instagram е особено вреден за момичетата в тинейджърска възраст.

През уикенда главният говорител на Facebook Ник Клег заяви, че социалната мрежа планира нови функции, които да държат децата далеч от проблемно съдържание и ще насърчават потребителите, прекарващи по-дълги периоди в Instagram, „да си вземат почивка“.

„Трябва да има по-голяма прозрачност за решенията на компании като Facebook, когато търгуват със сигурността на потребителите за по-голяма ангажираност“, коментира британският депутат Деймиън Колинс.

Правителството на Великобритания въвежда нов закон, който ще задължи дигиталните гиганти да следят и да предприемат действия срещу незаконно или проблемно съдържание онлайн. Ако не успеят да се справят с този проблем, могат да бъдат глобени до 10% от годишните си глобални приходи, или 18 млн. паунда (24 млн. долара), в зависимост коя от сумите е по-висока.

Междувременно властите в ЕС също поканиха Хаугън на изслушване на 8 ноември, в което ще се включат и други разобличители на проблеми в технологичната индустрия. Не е ясно дали тя е приела поканата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още