Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Путин вижда нова златна възможност в европейската енергийна криза

Руският президент иска да натисне ЕС за дългосрочно ценообразуване, а не такова, фокусирано върху спот пазара, посочват източници

   1| 2    
4
 
2
 
11
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Това е шанс за ЕС.Ако си вдигнем погледа от късите носове ще видим една хитра дългосрочна стратегия формирана от мозъчните тръстове в САЩ.Високи цени на газ-петрол,по една или друга причина,значи почваме в ЕС шистови сондажи!Кой е най големия изпомпвач на петрол и газ в света?САЩЗащо?Щото дупчи за шисти!
1
 
4
 
10
doba до: Whitestar
преди 1 седмица
Whitestar, не се казва спекулация, а търговия. В момента Россия е от печелившата стана, но не само тя. Чаршафите и хАмерика също са на много ++. Е, ЕС(вкл БГ) сме от плащащите...
3
 
3
 
9
redcretin до: Императорът
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Те твоите ебасидивиденти са пословични, от тая година дори инфлацията няма да успееш да избиваш. А в рашки акции и досега не си могъл хахахаха :)
2
 
5
 
8
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Повече от очевидна е спекулацията с цената на всички горива, на глобалните пазари. Освен цикличното им повишение, без наличието на пазарни аргументи, тук има интерфериращ ефект от спекулациите извършени на пазарите за крипто валути, за които така и не се намери финансист за да застане с името си и да обясни, че това са активи с ранг "garbage", генерирани само за спекулация. Сега тази вълна е "яхната" от Русия за компенсация на гърба на обикновения човек в Европа! Срам, срам, г-да европейски политици!!!
6
 
2
 
7
Императорът до: Стоян Петров
преди 1 седмица
Сега това ли е новата опорка, която те държи жив? Ако погледнеш годишният отчет на Газпром напролет, и тримесечния преди тожва, ще си метнеш конопената връзка и ще отидеш до джанката зад панелката, за да се люляш !!! А аз като взема ебасидивидента на лято, ще пийна едно уиски в твоя памет.
0
 
6
 
6
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Германия изцяло затвори производството на ел.ток от атомни централи , произвеждаше 40% от необходимото количество. Сега естектвено приоритет е природния газ , но въпреки призивите на еколозите немалко увеличе и добва на кам.въглища с които сега покрива 27% от енергийните си нужди/ за сравнения в русия този процент е 13%.Намерението сега да се създаде общоевропейски газов картел естествено само ще влоши нещата , което опитът многократно е доказал!
1
 
3
 
5
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
На пръв поглед авторът правилно отчита кои са главните причини за скокът в цената на природния газ и това е преди всичко преминаването от дългосрочни договори въз основа борсовите цени на нефта , на краткосрочни поставки по спот цена на борсата , нещо което ЕС настоятелно препоръчваше на членовете на Съюза. Но изводът че Русия е супер доволна от подобно развитие е меко казано неверен. Защо? Защото тези цени ще извадят от пазара не малко число потенциални клиенти , особено тези заети с производството на торове за селското стопанство , които практически не могат да произвеждат рентабилно при тези цени. Основният въпрос обаче остава защо реално се стигна до подобен скок на цената? Не е далеч от ума , че при този екологичен менстрийм в Евопа едва ли някой ще тръгне да инвестира в доби на природен газ ири в атомна енергетика. Фактът че най голямата икономика н ЕС Германия ,
5
 
3
 
4
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
вижда, ташунковците ми... то така се вижда от метър и пееесе от земята!
2
 
4
 
3
преди 1 седмица
Сега му е момента да се възползва.
8
 
6
 
2
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Путин виждаизчезваща русия. За момента скоростта е над милион на година, след време вероятно с два. Вижда и мизерита в която тънат съотечествениците му. Разбира невъзможността да им помогне(единственият начин е да се оттегли) и решава да изнесе проблемите навън.Крим, Донбас, Приднестровието, Абхазия, Южна Осетия са израз на ретроградната му политика. В момента създава проблем с природният газ, като продава доста по-малко от други години. Предлага и да го реши. Явно ЕС ще трябва да благодари и да се поклони? Според мен извода е един - колкото е възможно далеч от путинова русия. Не очаквайте някакви равноправни отношения с този клептократичен автократ-yбиeц.