IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доколко въглеродно неутрални могат да бъдат изкопаемите горива?

Липсват стандарти, които да определят какви количества въглероден диоксид могат да бъдат спестени с различните мерки

19:11 | 13.10.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Някои енергийни компании дават етикет "въглеродно неутрални" за изкопаемите горива, посочвайки като основание за това мерките, които предприемат за компенсиране на емисиите. Но тази практика започва да повдига някои опасения, пише The Wall Street Journal.

Според анализатори допълнителните мерки съвсем не са достатъчни, за да бъде определено едно гориво като неутрално за околната среда и тази практиката може да се окаже вредна за цялостния стремеж към намаляване на емисиите.

Всъщност енергийните компании използват тези етикети съвсем не отскоро - Royal Dutch Shell предлага на своите клиенти въглеродно неутрален втечнен природен газ от 2019 година. Total направи първата си подобна доставка през миналата година, а скандинавската петролна компания Lundin Energy вече заявява, че по-голямата част от петрола, който продава, е въглеродно неутрален и се готви да продаде първия си товар с този официален етикет до края на годината.

Компаниите си позволяват да правят тези изявления, защото доброволно участват в схеми за компенсиране на въглеродните емисии - например чрез залесяване или други методи, които отстраняват въглеродния диоксид от атмосферата.

На хартия това звучи добре. Продавачите на изкопаемите горива по този начин елиминират емисиите, получили се в резултат от изгарянето им от страна на клиентите, тоест от категория 3 - крайно потребление. За купувачите спестяването може да е частично и да идва от категория 1 (произведените емисии от собствената дейност) и от категория 2 (от закупената енергия).

Но е много трудно да се провери дали предприетите мерки за компенсиране на тези емисии, са реални. Експертите коментират, че на пазара няма стандарти и регулации, които да определят количеството въглерод, което може да се улови от допълнителни мерки като например от залесяване. Компаниите пък гарантират, че правят достатъчно инвестиции, за да гарантират компенсирането на емисиите в целия жизнен цикъл на горивото - от добива, транспорта до изгарянето му.

Но заради липсата на конкретика инвеститорите и потребителите започват да стават все по-подозрителни към компании, които определят като неутрални изкопаемите горива. Това вместо да подобри имиджа, може да се окаже сериозен риск за репутацията на петролните гиганти в момент, когато фокусът на всички е насочен към климатичните промени и зелените политики.

Много от големите имена в петролната индустрия имат заявени зелени цели и работят активно за развитието на иновации. Те коментират, че продават тези етикети, защото искат да подпомогнат да бъде създаден пазар за енергия за индустрията, която няма алтернатива на изкопаемите горива, както и за развитие на технологиите.

Не наричаме тези горива зелени, обясняват от Shell и допълват, че използват този етикет, само когато всички други възможности за спестяване на емисиите са изчерпани. От компанията обясняват, че от 2019 година досега на пазара са продадени 27 танкера с въглеродно неутрален втечнен газ, като 14 от тях са техни.

В края на 2020 година и френската Total направи своята първа доставка на втечнен природен газ с нисък въглероден отпечатък. Емисиите от изгарянето му се компенсират от разходите, които прави компанията за защита на горите в Зимбабве, както и от инвестицията във вятърен парк в Китай, който ще замести въглищна мощност.

Британската BP също продава втечнен природен газ, пестейки емисиите с инвестиции в залесяване, но не го окачествява като въглеродно неутрален, допълва още WSJ.

Shell и Total работят с Международната организация на вносителите на втечнен природен газ за разработване на стандарти за въглеродно неутрален втечнен газ. Очаква се те да бъдат публикувани през ноември и тогава много енергийни компании могат да бъдат по-активни и да споделят повече информация за своите емисии и спестяванията, които правят, допълва още изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
ти пък кой си или за кого се мислиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Нобелова награда за теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Липсват стандарти, които да определят какви количества въглероден диоксид могат да бъдат спестени с различните мерки >>> Комунистите навремето всякакви стандарти бяха измислили. Аре кажете каква е линията на Партията и не се правете на интересни..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Valentin13
преди 2 години
изкопаемите горива не могат да са въглеродно неутрални, защото се образуват от излишното количество въглероден диоксид във въздуха. простичко, нещата стоят така - дърветата се хранят с СО2. голямата част се преработва вътре в самото дърво и създава дървесната маса, дървото напълнява. количеството, което не може да се преработи с кореновата система влиза в земята и там се образува въглеродно наситена почва. нататък геолозите знаят как се стига до нефта.когато има повишено количество СО2 дървото автоматично започва да изсмуква по-малко вода от атмосферата и увеличава обема си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още