IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юлиян Попов: Малките модулни реактори засега са фантазия

Тази технология първо трябва да се докаже в икономическа среда, смята експертът

23:02 | 13.10.21 г.
Юлиян Попов: Малките модулни реактори засега са фантазия

Малките модулни реактори и тяхното приложение в България засега е фантазия, каза Юлиян Попов, съветник в Европейската климатична фондация пред Bloomberg TV Bulgaria. Сериозен разговор за тях може да има, едва когато се докажат в икономическа среда, извън Китай и Русия, смята експертът.

Вероятно това ще стане в периода 2030-2040 година, тоест страната ни може да обмисли подобна технология едва през 30-те години на този век.

Преди ден Франция обяви мащабен план за зелен преход в размер на 30 млрд. евро, като 1 млрд. евро ще бъде отделен за малки модулни реактори. Но според Попов тази сума е нищожна и просто означава, че страната ще "поддържа своята компетентност" в тази насока.

Ядрената енергия е нисковъглеродна, но е скъпа и отнема време за изграждането на централи, подчерта още Попов."Тя изигра много важна роля в енергийния микс на ЕС и по цял свят. Въпросът за мен е чисто икономически - може ли тя да бъде конкурентоспособна на технологиите, които се развиха в последните 10 години", поясни той.

Попов призна, че ядрената енергетика е надеждна и без емисионна, но посочи, чео цената е висока. АЕЦ "Козлодуй", която произвежда най-евтината електроенергия у нас, е строена преди години, преди влизането в сила на много регулации.

Според него нова мощност би произвеждала електроенергия на цена от 100 евро за мегаватчас, което в този момент е добро ниво, но след края на зимата тази централа би работила на загуба.

Какво каза още Юлиян Попов по повод баланса на енергийните пазари и въглищните централи в България можете да видите в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още