IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат да се поднови строежът на нов ГКПП със Сърбия

Завършването на новия граничен пункт в района на с. Салаш (България) - Ново корито (Сърбия) ще скъси значително пътя към Белград

18:46 | 13.10.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Архив БГНЕС</em></p>

Снимка: Архив БГНЕС

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков е изпратил писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, в което предлага строежът на нов ГКПП на границата със Сърбия да бъде възобновен, съобщиха от МВР.

Става дума за възобновяване на строителните дейности на нов граничен контролно-пропускателен пункт в района на с. Салаш (България) - Ново корито (Сърбия).

Строежът на наша територия е бил започнат преди 7-8 години, но въпреки извършените голям обем строително-монтажни работи и разходвания финансов ресурс той е бил спрян. От своя страна Република Сърбия е изпълнила ангажиментите по договора за откриване на нов ГКПП, се посочва в съобщението на МВР.

Рашков е мотивирал предложението си за строеж с това, че през последните месеци по ГКПП на страната ни със Сърбия се наблюдава натрупване на моторни превозни средства и в двете посоки. Той е посочил, че сред причините за това са прецизните проверки, извършвани на външната за ЕС граница от българските гранични власти.

Според вицепремиера завършването на новия граничен пункт ще даде възможност за отклоняване на леките и леко-товарни автомобили и други пътнотранспортни средства и ще разтовари трафика на работещите към момента гранични контролно-пропускателни пунктове.

Изграждането на пункта ще скъси значително пътя към Белград и ще улесни пътуването на сръбските граждани към България.

Бойко Рашков е съобщил, че възможността за възобновяване на строителството е обсъдена на работна среща с министъра на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин и той е потвърдил съгласието на Сърбия за откриване на пункта в изпълнение на договора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още