IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbus и Phillips 66 ще си партнират с Plug Power в проект за зелен водород

Компаниите обмислят интегрирането на зелен водород в авиацията, промишлеността, автомобилите и добива на петрол

21:53 | 13.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американската инженерна компания Plug Power Inc. ще си партнира с европейския самолетостроителен концерн Airbus SE и Phillips 66, базирано в САЩ енергийно дружество, в търсене на начини за използване на водорода при самолети, автомобили и в промишлеността без да се отделят парникови газове, съобщава Bloomberg. 

Партньорството между Plug Power и Airbus ще проучва как да се интегрира т.нар. „зелен“ водород в самолетите и в летищата, като най-големият самолетостроител в света ще работи върху изграждане на базирани на водород машини, а Plug Power ще проектира чиста водородна инфраструктура в рамките на летищата.

Airbus планира да пусне на пазара самолети с нулеви емисии до 2035 г.

В същото време Phillips 66 ще си сътрудничи с Plug Power в разработването на нисковъглероден водород за американската петролна индустрия. Целите включват налагането на нисковъглеродния водород в индустриалния сектор и увеличаване на употребата на горивото при транспортирането, посочват двете компании в съвместно изявление.

Зеленият водород се произвежда чрез възобновяеми енергийни източници като слънчевата или вятърната енергия и може да се използва за захранване на превозните средства, корабите или промишлеността, където традиционно се изгарят горива, които отделят парникови газове.

Водородът се разглежда като потенциален източник на енергия, който може да помогне на САЩ и други страни да постигнат целите си за въглероден неутралитет.

Plug Power създаде първия търговски жизнеспособен пазар за технологията с водородни горивни клетки и се превърна в най-големия купувач на течен водород в света, според базираната в Ню Йорк Latham. Компанията също така заяви, че ще инвестира в стартъпа за електрическа авиация Airflow и ще разработят съвместно задвижваща система за самолети, използваща водородни горивни клетки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още