IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

90-годишният актьор Уилям Шатнър стана най-възрастният човек в Космоса

Актьорът, който се прочу с ролята си на капитан Джеймс Кърк в сериала "Стар трек", полетя с ракета на Blue Origin

21:27 | 13.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

След като направи кариера в ролята на изследовател на Космоса, 90-годишният актьор Уилям Шатнър, по-известен като капитан Джеймс Кърк от фантастичния сериал „Стар трек“, стана в сряда най-възрастният човек в Космоса на борда на ракета, изстреляна от компанията на милиардера Джеф Безос Blue Origin, предава Ройтерс.

Шатнър беше един от четиримата пътници в полета до ръба на Космоса, продължил 10 минути и 17 секунди, на борда на бяла, напълно автономна 18,3-метрова ракета New Shepard, която беше изстреляна от космодрума на Blue Origin на около 32 км от западния тексаски град Ван Хорн.

Капсулата с екипаж на борда се завърна от суборбиталния полет в пустинята в Тексас, който се приземи с парашути и вдигна облак прах. Шатнър излезе предпазливо от капсулата в тишината на пустинята, като изглеждаше замислен, докато останалите ликуваха и отваряха бутилки с шампанско.

Безос също беше там и прегърна Шатнър, който носеше шапка и син скафандър с името на компанията, изписано с бели букви на единия ръкав.

„Дадохте ми най-дълбокото преживяване, което мога да си представя“, каза Шатнър на Безос в разговора им, продължил няколко минути. „Толкова съм развълнуван от току-що преживяното“, допълни той.

Изцяло цивилният екипаж беше в безтегловност няколко минути, като се издигна на около 106 км над повърхността на Земята, по-високо от международно признатата граница на Космоса, известна като линията на Карман, на около 100 км над Земята.

Това е вторият туристически полет в Космоса за Blue Origin, компанията, която Безос основа преди две десетилетия. Милиардерът беше на борда на първия полет през юли. Космос Космос

Шатнър, който беше въплъщение на обещанието за пътуване в Космоса в класическия сериал от 60-те години на миналия век „Стар трек“ и последвалите седем филма, заяви, че се е подготвял за безтегловността, но бил смаян от драматичния контраст между красотата на синята Земя и мрака на Космоса.

Освен Шатнър на борда на космическия кораб бяха още бившият инженер от НАСА Крис Бошуизен, предприемачът и клиничен изследовател Глен де Вриес и вицепрезидентът и инженер от Blue Origin Одри Пауърс.

Полетът бележи още един важен ден за зараждащата се индустрия с космическия туризъм, която според UBS може да достигне годишна стойност от 3 млрд. долара след десет години.

Blue Origin направи успешен първи туристически полет в Космоса на 20 юли с Безос и още трима души на борда при пътуване, продължило 10 минути и 10 секунди. По време на този полет 82-годишната авиаторка Уоли Фънк стана най-възрастният човек, полетял в Космоса. Предишният рекорд беше поставен през 1998 г., когато астронавтът Джон Глен се завърна в Космоса като 77-годишен американски сенатор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още