IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жени получават шанс за собствен бизнес в агроиновациите

Десет проекта в агросектора ще бъдат финансирани по програма EWA

09:52 | 14.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Жени, които искат да започнат собствен бизнес в агрохранителния сектор, ще имат шанс да подобрят предприемаческите си умения и да развият идеите си с подкрепа от Програма "Участие на жени в производството на селскостопански храни" 2021 (Empowering Women in Agrifood 2021 – EWA). Това съобщи БТА, като се позова на Областния информационен център-Варна.

Програмата се изпълнява от Европейския институт за иновации и технологии в храните - EIT Food, а Регионалната агенция за предприемачество и иновации-Варна е съдействаща организация. Европейският институт за иновации и технологии (EIT) е орган на ЕС, който движи иновациите в цяла Европа, като обединява организации от бизнеса, образованието и научните изследвания. 

EWA се изпълнява пилотно във Варна, като амбицията е това да продължи и в бъдеще. С финансиране от програмата, след селекция от 39 кандидатури, 10 жени от градове в цялата страна ще имат шанса да развият потенциала си и да постигнат устойчива реализация в сферата на агроиновациите. Всяка една от тях има иновативна идея, която ще опита да превърне в свой бизнес.

Сред концепциите са пилотен проект за ферма за почва, производство на биобрашно, бадемови насаждения, създаване на фабрика за преработка на мед, споделено градско компостиране и др. По програмата дамите са преминали обучения и са били включени в майсторски класове за подобряване и усъвършенстване на знанията. Най-добрите идеи ще бъдат наградени с 10 хил. и 5 хил. евро.

Хранителната индустрия е устойчива на икономически кризи, показват анализи на EIT Food. Докато при производството на трайни стоки в Централна и Източна Европа се забелязва спад с 43% през април 2020 г., то при хранителните продукти той е едва 13 на сто.

България се е справила малко по-добре през първите месеци на пандемията в сравнение с други страни от региона. И при двата вида стоки производството е намаляло средно с около 12%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още