IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената инфлация в Китай достигна 26-годишен връх

За момента няма много доказателства, че заводите за потребителски стоки прехвърлят по-високите разходи за производство към потребителите

10:04 | 14.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Производствените цени в Китай са се повишили с най-бързия си темп от почти 26 години през септември. Ръстът може да засили глобалния инфлационен натиск, ако местните компании започнат да прехвърлят по-високите разходи върху потребителите, предава Bloomberg.

Индексът на производствените цени се е покачил със 10,7% спрямо година по-рано, надвишавайки прогнозите и достигайки най-високото си ниво от ноември 1995 г., тъй като цените на въглищата и други суровини също са се вдигнали, сочат данни на Националната статистическа служба от четвъртък.

За момента няма много доказателства, че заводите за потребителски стоки прехвърлят по-високите разходи за производство към потребителите, тъй като потребителските цени се повишиха с едва 0,7% миналия месец. Това обаче може да се промени, тъй като печалбата на производителите е под натиск, а Китай се готви за по-високи цени на електричеството заради енергийна криза.

„Разширяващата се разлика между производствената и потребителската инфлация означава по-големият натиск върху секторите нагоре по веригата да се предаде с растящи цени надолу“, казва Брус Пан, ръководител на макро и стратегическите проучвания в China Renaissance Securities Hong Kong.

Гуверньорът на Китайската централна банка И Ган заяви на форум на Г20, че инфлацията в Китай е „умерена“, сочи изявление на сайта на институцията от четвъртък. Той потвърди, че паричната политика ще бъде гъвкава, целенасочена, разумна и подходяща.

Като най-голям износител в света, цените в Китай са рисков фактор за глобалните перспективи пред инфлацията. Икономистите обаче като цяло вярват, че влиянието е скромно, тъй като продуктовите кошници, които държавите използват, за да изчисляват потребителските цени, са склонни да съдържат повече местно произведени стоки и услуги, отколкото потребителски стоки от Китай. Проучване на Standard Chartered откри умерена степен на корелация между инфлацията в Китай и в САЩ през последните години.

Разликата между производствената и потребителската инфлация в Китай се е разширила през септември до 10 процентни пункта от 8,7 пункта през август, което е най-широкото им ниво от 1993 г.

Скокът в производствената инфлация се дължи основно на изключително високите цени на въглищата и други свързани с енергията продукти, посочват от статистиката. Нарастващите цени на въглищата и политическите цели да се намали потреблението на енергия доведоха до прекъсвания в електричеството, а това от своя страна предизвика режим на тока и спиране на производството в заводите в над 20 провинции през септември. Цените на други суровини като суров петрол също продължават да се вдигат, като индексът за суровините на Bloomberg бележи ръст от 5% за месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още