IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мира Радева: „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“ са скачени съдове

Партията на Слави Трифонов ще остане в съзнанието на много хора като провокатор на съставянето на правителство, смята политологът Мария Пиргова

11:59 | 14.10.21 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

„Те черпят от едни и същи избиратели. Те зависят едни от други. Имаше очакване при вторите избори „Има такъв народ“ да направи така наречения „ефект на снежната топка". Като заемат позицията на водеща партия, да прилепят към себе си нови избиратели", обясни тя.

По думите й „Има такъв народ“ пропусна шанса си.

„Не знам доколко от партията на Слави Трифонов ще имат претенции да влизат в коалиции. Много изтощителна и нелепа година. Всички сме в губеща позиция, защото нашите „лидери" не се оказаха лидери", посочи социологът.

Според политолога Мария Пиргова „Има такъв народ“ ще остане в съзнанието на много хора като провокатор на съставянето на правителство.

„Ако говорим за изборите и какво ще стане след това, трябва да имаме предвид няколко неща. На първо място - затрудненото гласуване. Вчера разбрахме номерата на партиите, което предпоставя това, че хората трябва да помнят две числа, да набират на два екрана, което ще намали много избирателната активност", прогнозира тя и напомни, че общо 24 кандидат-президентски двойки влизат в битката за „Дондуков" 2.

Мира Радева се съгласи с Мария Пиргова, че със сигурност една голяма част, особено по-възрастните и компютърно неграмотните хора, ще се затруднят.

„Изборите станаха много интересни. Първо, защото имаме за първи път подобен вот. Второ - защото има много оспорвана битка. По отношение на парламентарния вот има нов играч, който е интересен и „разбърква пасиансите", посочи тя. Радева смята, че междуличностната битка ще зададе тон и на партийната.

Пиргова изтъкна, че проблемът на тези избори е, че са се затворили в политическия елит и дистанцията между гражданите и следващия парламент ще стане още по-голяма.

„Партиите станаха по-нестабилни, това води до конфликти. С изявленията на „Има такъв народ“ става ясно, че този парламент ще бъде нестабилен и ще изкара много малко време", категоричен е политологът.

Тя подчерта, че натоварването на президента с много правомощия от страна на партиите, ще се отрази неприятно върху политическата система, особено след изборите.

„Подкрепата на Радев ще му даде силно предимство на изборите. Не очаквам изборите да се решат на първи тур. Най-естествено изглежда балотажът да бъде с проф. Анастас Герджиков. Имаме сериозно количество избиратели, които стоят зад ГЕРБ. На втори тур ще бъде фотофиниш", очаква Мира Радева. Тя се надява бъдещият президент да бъде избран с „чувствително мнозинство“, за да не се оспорва машинният вот.

До изборите 2 в 1 остава само месец, каква кампания водят кандидатите? Готови ли са партиите на компромиси, за да се стигне до коалиционно правителство? Ще има ли сериозна подкрепа ДПС отвън на предстоящите избори?

Гледайте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Преди 2-3 седмици Харалан хараланеше, сега Мира мири. Основаната им теза е без Бойко ще ни връхлети разруха, хаос, парализа, цунами, ураган, вулкан и трагедии каквито ви дойдат на ума. След като се нахаралани в сайта, видях че Харалан носи папките с подписите в подкрепа на Бойковият кандидат. Мира вероятно също е от Бойковият слyгинаж. Друг неприятен апологет, но от Радевият лагер е Пиргова. Ако се заслуша в съжденията и човек може искрено да се запита, но коя страна е гражданин тази персона - на русия или България. Вярно че човек трябва да си изкарва хлябам но като средно интелегентни граждани, не могат ли да намерят някакъв по-достоен начин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
хахах ***= кoзяшки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
мхм, да и са НЕуспешна (засега) трансформация на политическата система от ляво-дясна в демократи-републиканци по *** модел.. +патерицата им ДБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още