IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията около инфлацията в Китай помрачиха борсовата търговия в страната

Акциите на Taiwan Semiconductor Manufacturing Company поскъпнаха леко, след като компанията отчете 13,8% ръст на тримесечната си печалба

12:05 | 14.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха сесията без единна посока, като новите данни за производствената инфлация в Китай помрачи търговията на борсата в Шанхай, засилвайки опасенията относно глобалния инфлационен натиск, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на фондовата борса в Токио Nikkei 225 напредна с 410,65 пункта, или с 1,46%, до ниво от 28 550,93 пункта.

Япония разпусна парламента си в четвъртък, подготвяйки сцената за избори в края на месеца, които ще изправят министър-председателя Фумио Кишида срещу непопулярна опозиция в битка за това кой по-добре ще изправи на крака ударената от пандемията икономика.

Партията на Кишида насърчава усилията му, свързани с мерките срещу коронавируса, включително предоставяйки перорални антивирусни лекарства тази година, както и визията му да се реализира „нов капитализъм“, който се фокусира върху икономическия растеж и преразпределението на богатството.

Акциите на Honda Motor Co. поскъпнаха с 0,23%, след като автомобилният концерн обяви в сряда (13 октомври), че планира да продава само електрически коли в Китай след 2030 г. Honda заяви, че ще представи 10 електрически превозни средства от серията e:N в рамките на пет години, като два модела, e:NS1 и e:NP1, ще бъдат пуснати в продажба през следващата година чрез двете съвместни предприятия на концерна в Китай Dongfeng Honda и GAC Honda.

Континенталният китайски индекс Shanghai composite записа спад от 0,1% до 3558,28 пункта. Показателят Shenzhen се понижи с 0,08 на сто до 14 341,38 пункта.

азия азия

Инвеститорите обърнаха внимание на новите данни за производствената инфлация в Китай, която нараства с най-бързия си темп за последните близо 26 години през септември. Индексът на производствените цени се е покачил със 10,7% спрямо година по-рано, надвишавайки прогнозите и достигайки най-високото си ниво от ноември 1995 г., тъй като цените на въглищата и други суровини също са се вдигнали, сочат данни на Националната статистическа служба от четвъртък.

„Инфлационният натиск, на фона на цените на производителите, изглежда устойчив и ще представлява проблем през следващата година“, коментира Джъуей Джан, старши икономист в Pinpoint Asset Management.

Според него по-високите цени на енергийните продукти ще се пренесе върху потребителските цени през следващата година.

Във фокуса на пазарите попадна и решението на централната банка на Сингапур да затегне своята парична политика на фона на данните, че икономиката на страната се е разширила с 6,5% на годишна база през третото тримесечие. Това съответства до голяма степен на очакванията на икономистите за ръст от 6,6%, според анкета на Ройтерс.

Сингапурският борсов показател Straits Times прибави 0,24% към стойността си.

Борсата в Хонконг остава затворена заради национален празник.

Тайванският индекс Taiex нарасна с 0,25% до 16 387,28 пункта.

Акциите на тайванския производител на полупроводници Taiwan Semiconductor Manufacturing Company поскъпнаха с 0,35%, след като компанията отчете 13,8% ръст на тримесечната си печалба благодарение на бума на търсенето на полупроводници за смартфони и други устройства по време на пандемията, докато веригите на доставките се задъхват.

Южнокорейският индекс Kospi записа ръст от 1,5% до 2988,64 пункта.

Австралийският измерител ASX 200 напредна с 0,54 на сто до 7311,7 пункта.

Регионалният бенчмарк MSCI, който не включва Япония, се повиши с 0,52%.

На петролните пазари сорт Брент поскъпна с 0,9% до 83,93 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,85 на сто до 81,12 долара за барел.

При валутната търговия доларовият индекс достигна ниво от 93,898 пункта. Японската валута се търгуваше при 113,40 йени за долар, докато австралийският долар се разменяше срещу 0,7405 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още