IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Газовата криза връхлита и петролните пазари

От МАЕ увеличиха прогнозата си за ръст на търсенето на петрол през тази година с 300 хил. барела на ден

12:49 | 14.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Недостигът на природен газ в Европа и Азия увеличава търсенето на петрол, задълбочавайки вече наличния дефицит на пазарите на суровини. На това мнение поне е Международната агенция по енергетика.

Цената на „черното злато“ премина прага от 80 долара за барел – най-високата цена от три години, като според анализаторите скъпият природен газ ще стимулира използването на други горива за създаване на електричество. Това вече се случва и може да прибави около 500 хил. барела на ден към средното потребление на петрол през идната половин година, посочват от МАЕ в четвъртък, цитирани от Bloomberg.

„Остър недостиг на доставки на природен газ, втечнен природен газ и въглища, идващ от набиращото инерция световно икономическо възстановяване, предизвика опасно догонване на цените при енергийните продукти и масово преминаване към петролни продукти“, посочват от МАЕ.

„Предварителните данни за август вече показват, че налице е необичайно високо търсене на мазут, суров петрол и средни дестилати за електроцентрали в редица държави, включително Китай“, посочват още от агенцията.

На стоковите пазари цената на сортовете Брент и WTI поскъпва с по 1,2% минути преди 12:20 ч. българско време до съответно 84,21 долара за барел и 81,41 долара за барел.

От МАЕ увеличиха прогнозата си за ръст на търсенето на петрол през тази година с 300 хил. барела на ден до 5,5 млн. барела дневно, като леко увеличение има и за 2022 г. до 3,3 млн. барела на ден. Ефектът от преминаването към газ от петрол ще се усети най-силно през това и следващото тримесечие, допълват още от агенцията.

„Увеличението на цените премина през цялата световна енергийна верига“, коментират от МАЕ. „По-високите енергийни цени също така се натрупват към инфлационния натиск, който, заедно със спиранията на тока, може да доведе до намалена индустриална активност и да забави икономическото възстановяване“, посочват още.

От агенцията също така отбелязват, че ОПЕК и нейните съюзници са запазили без промяна плана си да увеличат производството с 400 хил. барела на ден въпреки „призивите от водещите страни потребителки за по-значително увеличение“.

Световното производство ще се увеличи с около 2,7 млн. барела на ден от септември до края на годината, докато ОПЕК+ продължава да намалява ограниченията си в добива, а американският добив се възстановява след урагана „Айда“, допълват от МАЕ. Но дори и с тези допълнителни количества пазарът ще страда от недостиг на доставки от около 700 хил. барела на ден до края на годината, преди да се върне към излишък в началото на 2022 г., прогнозира агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още