IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологични работници в Китай разкриват колко време прекарват в извънреден труд

Нова кампания цели да спре порочната практика на прекомерно много работа

16:24 | 14.10.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Yan Cong/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yan Cong/Bloomberg

Кампания, призоваваща работниците в китайските технологични компании и в други големи фирми да отбелязват по колко часа работят в публична интернет страница, набра огромна популярност. Това е поредният удар срещу културата на преработването, предава Ройтерс.

Кампанията „Worker Loves Matter”, организирана от четирима анонимни души, представящи се като наскоро завършили, призовава служителите на технологичните компании да въведат името на фирмата, позиция и часовете, които прекарват в работа, в списък, публикуван в GitHub.

До четвъртък сутринта над 4000 души, които твърдят, че работят в технологични гиганти като Alibaba Group Holding, Baidu, Tencent Holdings и ByteDance, са регистрирали свои данни.

Служителите вече са създали отделни списъци за сектори като недвижими имоти, финанси и чуждестранни компании.

По-голямата част от въведените данни показват, че макар петдневната работна седмица да е норма, мнозина работят по 10-12 часа на ден.

Един от създателите посочва в публикация, че се надява, че списъкът ще е ефективен инструмент за съпоставка, когато хората избират към кой работодател да се насочат.

В друга публикация екипът твърди, че практиката „996” – работа от 9 до 21 ч. шест дни седмично, е широко разпространена, а работното време в интернет фирмите често е непрозрачно.

„Надяваме се да допринесем за бойкота на „996“ и за популяризирането на “955”, твърди един от създателите в публикация, видяна 6 млн. пъти. „955“ означава работа пет дни в седмицата от 9 до 18 ч.

Alibaba, Tencent, Baidu и ByteDance не са отговорили веднага на запитванията за коментар.

Дългите работни часове са гореща тема за китайските технологични служители, както и за тези от други сектори.

Проблемът първо привлече внимание през 2019 г., когато технологични работници започнаха подобна кампания срещу „996”.

През последните месеци критиките срещу дългото работно време набраха сили, защото правителството започна да затяга хватката си около технологичните компании, а това хвърли светлина върху начина, по който се отнасят към служителите си.

Тази година компании като ByteDance (собственикът на TikTok), платформата за кратки видеа Kuaishou и гигантът за доставките на храна Meituan намалиха задължителния извънреден труд през уикендите.

През август Върховният съд на Китай описа практиката „996“ като незаконна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Jorkata
преди 2 години
Кампанията Worker Loves Matter955 означава работа пет дни в седмицата от 9 до 18 ч.Инвесторе - проверявайте си ***.отиите, преди да ги публикувате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още