IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рисковете от жилищен балон се засилват в Европа и Хонконг

Цените в извънградските райони растат по-бързо от тези в градовете за първи път от началото на 90-те години на миналия век

17:56 | 14.10.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Рискът от жилищни балони в Европа се засилва на фона на породеното от пандемията глобално търсене на по-големи жилищни площи, насърчавано от агресивните стимули на централните банки, предава Bloomberg.

Франкфурт е на първо място сред най-небалансираните жилищни пазари в света, а шест от останалите градове в топ девет са европейски. Това показва Глобалният индекс на имотните балони на UBS Group. Рискът от балон се засилва и в Торонто, Хонконг и Ванкувър, показва докладът.

Мюнхен и Цюрих също са силно застрашени от имотен балон, а Стокхолм се връща в зоната на риск от балон, сочи индексът, който включва 25 града в света. София не е сред тях. Амстердам и Париж също са сред градовете с най-голям риск от балон, а всички изследвани американски градове – Маями, Лос Анджелис, Сан Франциско, Бостън и Ню Йорк, са на територията на надценените имотни пазари. Дисбалансите на жилищния пазар са високи и в Токио, Сидни, Женева, Лондон, Москва, Тел Авив и Сингапур, а Мадрид, Милано и Варшава остават относително справедливо оценени. Дубай е единственият подценен имотен пазар и единственият, който попада в по-долна категория спрямо миналата година.

Цените на жилищата нараснаха рязко в цял свят през миналата година, след като лихвите по ипотечните кредити достигнаха историческо дъно, а купувачите ценят все повече пространството и зеленината. Макар че всички с изключение на четири града, изследвани от UBS, отчитат повишаване на цените, банката предупреждава, че ръстовете може да спрат рязко на повечето пазари със затягането на политиките за кредитиране на фона на смекчаването на пандемичните ограничения.

„Като цяло рискът от балон нараства през миналата година, както и възможността за тежки корекции на цените в много градове, следени от индекса“, пишат авторите на доклада. „Влошаването на достъпността, неустойчивото ипотечно кредитиране и растящите разлики между цените и наемите в исторически план са предвестници на жилищни кризи“, допълват те. UBS UBS

Нажежени имотни пазари

За разлика от световната финансова криза през 2008 г. американските градове този път са извън опасната зона. Москва и Стокхолм отчитат най-голям ръст на риска, а Токио и Сидни също се изкачват в класацията на фона на силния ръст на жилищните им пазари.

Покачването на цените се е ускорило средно до 6% след корекция спрямо инфлацията в изследваните градове между средата на 2020 г. и средата на 2021 г. Това е най-голямото увеличение от седем години насам. Всички градове в индекса с изключение на Милано, Париж, Ню Йорк и Сан Франциско регистрират ръст на цените на жилищата, а пет града отчитат двуцифрен растеж – Москва, Стокхолм, Сидни, Токио и Ванкувър. Тъй като домакинствата заемат все повече пари, за да са в крак с ръста на цените на жилищата, се увеличават и дължимите суми по ипотечните кредити, както и съотношението между дълга и доходите. Това важи особено силно за Канада, Хонконг и Австралия.

Друга последица от пандемията е, че цените в извънградските райони растат по-бързо от тези в градовете за първи път от началото на 90-те години на миналия век. Това отслабва перспективите за продължаващ ръст на цените на жилищата в големите градове, тъй като компаниите и служителите обмислят възприемането на гъвкави работни практики за постоянно.

"Дълъг вял период за жилищните пазари в градовете изглежда все по-вероятен“, се казва в доклада.

Жилищата са най-недостъпни в Хонконг

Закупуването на апартамент от 60 кв. м надхвърля бюджета на хората, които получават средни годишни доходи в сектора на висококвалифицираните услуги в повечето градове в света. В Хонконг дори хората, които получават два пъти повече от средните доходи в града, трудно могат да си позволят апартамент с подобен размер.

Цените на жилищата изпреварват доходите на местните жители и в Париж, Лондон, Токио и Сингапур. Недостъпните жилища често са признак за силно инвестиционно търсене от чужбина, строги градоустройствени правила и регулации на наемния пазар. Ако търсенето от инвеститори отслабне, рискът за корекция на цените нараства, а перспективите за повишаването им в дългосрочен план намаляват, отбелязва UBS.

Жилищните пазари в Маями, Лос Анджелис, Бостън, Дубай и Милано са относително достъпни, което ограничава риска от корекция на цените в тези градове. Предвид относително високите доходи закупуването на апартамент от 60 кв. м е сравнително постижимо и за жителите на Женева и Цюрих.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Crux
преди 2 години
Аааааа, няма такова нещо. Цената на имотите никога не пада. Имотът е най-сигурната и стабилна инвестиция. Имотът ни вода, ни храна не ще. Заем се връща, наем - не. *** да е, мой да е.Нали така :-) :-) :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още