IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: От 1 ноември минималната заплата да стане 700 лв.

Нужна е нова актуализация на бюджета, която да предвиди подкрепа за хората заради драстичния скок на цените, категорични са синдикатите и БСП

14:25 | 14.10.21 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

От 1 ноември минималната работна заплата трябва да стане 700 лева. За това настоя при среща с БСП лидерът на КНСБ Пламен Димитров, съобщава БНР.

„Увеличението е неутрално към бюджета, тоест даже по-скоро е позитивно. От 1-ви януари, знаете нашето предложение - 760 лева с този ръст, с който върви, за да стигне до края на мандата 1240 лв. за минималната работна заплата, и средната - около 2460 лв.", каза Димитров.

Заради високите цени на тока от най-големия синдикат настояват и за въвеждането на компенсации за всички бизнеси. В предложението се предвиждат и компенсации за домакинствата. От КНСБ настояват да бъде актуализиран и прагът на бедност на 460 лева. Синдикатът предлага въвеждане на целево енергийно подпомагане, както и нова Covid-добавка за хора, които се лекуват у дома. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и президентът на КНСБ Пламен Димитров са единодушни, че е нужна нова актуализация на бюджета, която да предвиди подкрепа за хората заради драстичния скок на цените. Според тях паралелно с това трябва да се подготвя и бюджетът за догодина. Срещата със синдиката е по инициатива на социалистите, уточнява БНТ.

„Компесаторният пакет за подкрепа на бизнеса заради цените на тока и газа трябва да стане час по-скоро според нас, даже и по време на служебния кабинет, но и с първите дни на новия парламент и, дай боже, да има и редовно правителство. Но и да няма редовно правителство, парламентът може да взема съответните решения и да ги възлага на служебния кабинет от първия си ден", каза президентът на КНСБ.

„За другите партии не знам и не чувам в публичния дебат изобщо да говорят по тези теми. Ние затова се опитваме в последните седмици да предизвикаме този разговор и да започнат и те да се готвят, както ние правим. Защото ще имаме много кратко време за много бързи и решителни действия. Очакваме и служебният кабинет да даде своето предложение.

„Да, имаме информация, че говорят и готвят нова актуализация. Когато я представят, ние сме готови винаги да вземем отношение", допълни Нинова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
А защо не 1700? Има ли някаква пречка? България взима кредит на отрицателна лихва от пазарите! Даже (ама малко се колебая) защо не 17 000? Има ли причина това да не може да стане? Нека политиците веднъж завинаги да гласуват нещо в интерес на народа - МРЗ 17 000 лв! Така веднъж завинаги ще си оправим държавата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
mnz
преди 2 години
Като цяло добри предложения, но кой ще ги плаща? Уж при пазарната икономика парите щяха да идват от приватизираните предприятия и частните фирми, а то все пари от държавата им се наливат, че да рабоят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още