IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беземисионното бъдеще минава през отказа от въглища

Няма точна рецепта как да стане това - всичко зависи от ситуацията, състоянието на централите, целите и приоритетите на страните

15:55 | 14.10.21 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За да посрещне целите за нулеви въглеродни емисии до 2050 година, светът при всички случаи трябва да се откаже от въглищата. Процесът обаче никак не е лесен, признава и Международната агенция за енергетика (МАЕ).

Но и местните власти имат възможност да извършат тези тежки стъпки като част от по-обща и амбициозна стратегия за подобряване на качеството на живота, на околната среда и засилванена на ролята на гражданското общество.

Ранното планиране и социалният диалог със засегнатите страни при всички случаи е от ключово значение. Нужен е фокус, особено когато цели области зависят от въгледобива, но е трудно да се даде рецепта как да се случат нещата, защото ситуацията навсякъде е различна, самите централи, целите и приоритетите - също.

Не можем да виним единствено зеления преход за загубата на работни места в тази индустрия. Според изчисленията на МАЕ до 2030 година работещите в сектора ще бъдат с 30% по-малко спрямо 2019 година. И една трета от този спад се дължи на подобрената ефективност в работата на въглищните мини. Факт е, че основната част от съкратените работни места всъщност ще бъдат в Китай - страната, която още не е дала дата за отказа от въглищата и разчита на тях като основен енергоизточник.

Един от най-важните въпроси е финансирането и обикновено за целта се използват широк набор от механизми, които варират от пазарната ситуация. В процеса може да се включат и банки, което да помогне за неговото управление.

В ЕС отказът от въглища получава стимули по европейския Фонд за справедлив преход, който генерира 20 млрд. евро. България трябва да получи 1,2 млрд. евро по този фонд, за да гарантира отказа от въглища без сериозни сътресения.

Но някои страни като Германия например отпускат и национална подкрепа, която да смекчи ефекта от загубата на работни места във въглищните региони, а чрез търгове стимулират и собствениците на централи да затворят мощностите си.

Но това е работещ модел за Европа и САЩ със старите централи и допълнителни други източници на енергия. За развиващите се икономики, където всъщност са и повечето въглищни мощности, нуждата от енергия расте и просто няма какво да замести тези централи.

Има два аспекта на отказа от въглища - спирането на изграждането на нови мощности и намаляване на емисиите от съществуващите. Първото изглежда по-лесно за изпълнение - от години няма инвестиционни решения за нови въглищни централи в развитите икономики. В Азия обаче нещата не стоят точно така - 200 гигавата въглищни мощности получиха одобрение и вероятно ще бъдат изградени до 2030 г. Става въпрос основно за съоръжения в Китай и Индия.

Все пак преди седмици Китай даде много важна заявка, че се отказва от инвестициите във въглища в чужбина и това може да доведе до отказа за изграждане на 190 гигавата въглищни мощности до 2050 г.

От 2010 г. годишно от експлотация се извеждат средно по 25 гигавата въглищни мощности, основно заради затварянето на стари централи в Европа и САЩ. Но за да бъдат постигнати целите за беземисионна икономика, е необходимо този процес да се ускори до 90 гигавата годишно, или до 2030 година от експлоатация да бъдат изведени 40% от съществуващите въглищни мощности.

Данните на МАЕ показват, че средната възраст на централите в Европа и САЩ е най-високата - около 34 години за Европа и по 41 години за Русия и САЩ. От друга страна, в Югоизточна Азия средната възраст на въглищните мощности е около 11 години, тоест те са почти в началото на своя жизнен цикъл. Средната възраст на въглищните централи на Индия и Китай също е ниска - 13 години и в двете страни.

Тенденцията е да се затварят първо централи, които са стари и неефективни, но въпреки това, при ускорено затваряне на мощности ще остане един неоползотворен капацитет на стойност 1 трилион долара - основно в Азия, където централите са най-"млади".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 1
Jay Gould
преди 2 години
Вчера четох, че Бургас ще потъва :D Как сте изтървали тази новина? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
абе ***... и как са живеели растенията преди индустриалната революция? ... не е истина колко си тъъъъп, определено един от най-тъъъпите в тоя форум!Пак добре че поне спря да ги храниш с Цо2 :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
Valentin13
преди 2 години
всички растения се нуждаят от СО2 за да живеят! беземисионно бъдеще = минаваме на изкуствена храна. тези планове вече ги преживях, не стана - четете Хрушчов 1962 година. днешните марксисти преписват яко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 5
evlogi
преди 2 години
Да, готин е зелката и аз тва същото все му казвам, щото тва дето го поства все са изключения,които потвърждават правилото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
я някой да ме светне за "нулевите " емисии ... ше забранят и боб ли да ядем бе ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 2 години
Зелката , който много уважавам ми поства все някакви мини проекчета , а в момента мариците са на 3200 мгв.ч. и все го питам да ми постне някой подобен проек па и който да е гъвкав - кеф ти 1500 и след 5 дена 3200 . та да може и да държи по цяла зима и лятоска кат нема мужди да си къркори на 1200-1500 и да чака зимата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
От кога Зелка 00 стана колега? *** сущий, на всяка манджа зелена мухлясала мерудия/магданоз/целина/кервиз и вкиснато Зеле!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 2 години
... и вие пак нема да ги прочетете, хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Ти ше каеш.Ей ся ще се появи колегата Зелка и ще ти напраска двайсетина линка с надеждни технологии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
data
преди 2 години
То хубо , обаче към момента няма надежна технология която да ги замени нито като енергоизточник, нито като начин на управление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още