IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на Tesla са недоволни от мениджмънта

Джеймс Мърдок и Кимбал Мъск са получили значително по-малко гласове, отколкото преди година

15:18 | 14.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Brent Lewin/Bloomberg

На неотдавнашно събрание на акционерите на американския пионер на пазара на електрически автомобили Tesla се очерта нарастващо недоволство сред акционерите от ръководството на компанията. Според подадените документи двамата директори, които се кандидатираха тази година, са регистрирали сериозен отпор.

Джеймс Мърдок и Кимбал Мъск, братът на изпълнителния директор Илон Мъск, получиха по-малка подкрепа от миналата година със съответно 70 и 80 процента от гласовете. Директорите на големи американски корпорации обикновено могат да разчитат на поне 90 процента одобрение, предава DPA.

Недоволството е било очевидно и по отношение на подкрепата за вътрешнофирмена задължителна арбитражна процедура при разрешаване на жалби за тормоз и дискриминация на работното място. Резолюция на акционерите, която не е обвързваща, е получила едва 46% от гласовете, подадени на годишното общо събрание. През предходната година подобно предложение получи едва 27%. Tesla не коментира вота на акционерите.

Темата за дискриминацията в Tesla наскоро стана по-актуална. През миналата седмица американско съдебно жури отсъди, че Tesla трябва да плати 137 милиона долара на свой служител заради проявен расизъм на работното място.

Оуен Диас, бивш служител, който е бил нает през 2015 г. чрез агенция за човешки ресурси, е бил подложен на расово враждебна работна среда. Тази присъда е една от най-значимите по рода си. Случаят на Диас е рядък, тъй като Tesla обикновено използва задължително арбитражни съдилища за разрешаването на споровете между служители си, но сега е трябвало да се защитава в публичен съдебен процес. Компанията почти никога не губила арбитражен съдебен процес, въпреки че през май тази година плати 1 милион долара по дело, заведено от друг бивш служител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още