IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Освобождаването на резерви подкрепи печалбата на Wells Fargo

Банката обаче още се бори с последствията от скандал с нерегламентирани продажби

15:43 | 14.10.21 г.
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: Bloomberg</em></p>

 Снимка: Bloomberg

Четвъртата по големина банка в САЩ Wells Fargo & Co отбеляза ръст на печалбата за третото тримесечие в четвъртък над очакванията на пазара. Банката е освободила средства, заделени в случай на влошени кредити заради пандемията, и е ограничила разходите си, свързани с дългогодишния скандал с нерегламентирани продажби, съобщава Ройтерс.

От 2018 г. насам банката работи съгласно заповеди за съгласие от Федералния резерв и два други финансови регулатора в САЩ, за да подобри управлението и надзора. Фед освен това ограничи активите ѝ до 1,95 трлн. долара.

Кредиторът, който е платил над 5 млрд. долара по граждански и наказателни санкции, отчете удар от 250 млн. долара, след като висшият банков регулатор на САЩ го глоби заради недостатъци по по-ранните усилия на банката да се разплати на клиентите си, които преди това е ощетила.

Като цяло нелихвените разходи са спаднали до 13,3 млрд. долара от 15,23 млрд. долара година по-рано.

Директорите на банката неведнъж са сигнализирали, че най-лошото от скандала е вече зад гърба им. Главният изпълнителен директор Чарли Шарф направи икономиите крайъгълен камък на плана му за преструктуриране, като целта е спестявания в размер на 10 млрд. долара годишно в дългосрочен план.

Проблеми обаче все още има. Федерален съдия отхвърли по-рано този месец искането на банката да бъде отхвърлен иск, който твърди, че Wells Fargo е заблудила акционери за способността си да се възстанови от скандалите.

Председателят на Фед Джером Пауъл каза миналия месец, че ограничението в активите на банката ще остане, докато проблемите не бъдат цялостно решени.

Средните заеми на Wells Fargo са намалели до 854 млн. долара през тримесечието от 931,7 млн. долара година по-рано. По-слабото търсене на кредити заедно с ниските лихвени проценти накърняват и нетните приходи от лихви, които са се свили с 5% на годишна база.

Wells Fargo има по-малко средства да смекчи спадовете в приходите от ниските лихвени проценти, тъй като банката няма голяма дейност на капиталовите пазари като конкурентите си.

Кредиторът отчете спад от 1,7 млрд. долара в резервите, заделени за загуби по кредитите, през тримесечието.

Това е помогнало нетната печалба да нарасне до 5,12 млрд. долара, или 1,17 долара на акция, през тримесечието до 30 септември от 3,22 млрд. долара, или 70 цента на акция, година по-рано.

Според оценки на Refintiv печалбата на Wells Fargo без еднократните ефекти възлиза на 1,22 долара на акция спрямо консенсусна оценка за 99 цента на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още