IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК потвърди решението на РИК-Стара Загора за отказ на регистрация на ДБ

От партията ще обжалват отказа за регистрация пред Върховния административен съд

17:02 | 14.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение да потвърди решението на РИК- Стара Загора за отказ на регистрация на „Демократична България“ (ДБ). Това каза заместник-председателят на ЦИК Росица Матева, цитирана от БНТ.

Малко преди това от партията изпратиха прессъобщение до медиите, в което обявиха, че ЦИК се готви да отстрани „Демократична България“ от участие в изборите в общо осем избирателни района. Според Матева обаче това не е вярно.

„Не говорим за това дали в 21 век може да се използва електронен подпис за подписване на документи. Говорим за това дали е позволено, съгласно Изборния кодекс и дали кодекса не е специален нормативен акт по отношение на Закона за електронния подпис. В крайна сметка ЦИК прие, че документите са подписани с електронните подписи от двамата представляващи, но те не са подадени по електронен път, а са занесени на място хартиени разпечатки в РИК-Стара Загора. Дадени са указания на представителя на ДБ да ги завери - вярно с оригинала - но той е отказал. ЦИК прие, че по Изборния кодекс не могат да бъдат подавани неподписани официални документи. Затова потвърдихме решението на РИК-Стара Загора", обясни Матева.

В момента се проверява дали има други районни комисии, в които са подадени документи с електронни подписи, а ЦИК ще вземе решение, след като се запознае с преписките. Документите трябва да бъдат подписани от представляващи партиите, категорична е Матева.

От ДБ определиха отказа за регистрация на листата на „Демократична България“ в Стара Загора като посегателство над демокрацията. „Потъпквайки правото, партиите на статуквото започват открита война чрез своите представители в ЦИК и РИК срещу „Демократична България“. Това е безпрецедентна атака срещу законността и модернизацията на страната, за която от години се борим.  „Демократична България“ ще търси възстановяването на справедливостта в съда. Призоваваме всички демократи в България да не допуснат опорочаването на парламентарните избори! Не можем да допуснем избиратели да бъдат лишени от избирателни права! Не можем да останем безучастни, когато се гаврят с демокрацията“, написаха от ДБ.

От ЦИК отговориха на обвиненията с мотива, че съгласно Изборния кодекс и последните изменения от месец май, единственият вариант, в който се използва електронен подпис за подписване на документи, които се представят в изборния процес, е подписването на избирател в подписка, подкрепяща партия или коалиция за участие в избори.

„Тази промяна беше точно по предложение на ДБ. Друг случай, в който е възможно да бъде положен такъв подпис по Изборен кодекс, няма", каза Росица Матева.

Христо Иванов, съпредседател на политическата формация, определи в изявление във Facebook решението на ЦИК като политически атентат. 

Той увери, че от партията ще обжалват отказа за регистрация пред Върховния административен съд, който трябва да се произнесе в тридневен срок. От крайното решение ще зависи дали обединението ще има кандидат-депутатска листа в Стара Загора.

Според Иванов членът на ЦИК Красимир Ципов е настоял комисията да провери служебно останалите седем района, в които от ДБ вече са се регистрирали без проблем с електронен подпис. „Това не са първите документи в рамките на изборния процес, които ние подаваме с електронен подпис. Това беше факт и на предишните избори“, обясни Иванов. Той е категоричен, че досега никога не е имало проблем с това.

„Явно липсата на капацитет в Стара Загора стана повод на ретроградното мнозинство в ЦИК да опита да атакува между 8 и 14 района, в които сме направили нашата регистрация, използвайки електронен подпис“, каза още Иванов.

„Ние сме в 21 век, освен това сме и в ЕС. В общността се спазват регламенти. Един от тях казва, че навсякъде, където пише подпис, това означава и електронен такъв. Няма нужда във всеки един нормативен текст, който съществува в българското законодателство, да се предвижда това изрично уточнение, защото би било лудост. По силата на европейското законодателство навсякъде където е предвиден подпис, се счита, че ръчен и електронен са равностойни. Досега многократно сме общували с администрацията по този начин“, каза Христо Иванов.

Той подчерта, че ако съда потвърди решението на ЦИК, това ще създаде прецедент, който силно ще повлияе на бизнеса в България, защото много подписи могат да се окажат невалидни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още