IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втори разобличител ще свидетелства срещу Facebook в Европа

Социалната мрежа преживява една от най-големите кризи в скорошната си история

09:02 | 15.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Втори разобличител на Facebook се е съгласил да свидетелства пред британския парламент, пише CNBC.

Софи Джан, бивш учен, занимаващ се с данните във Facebook, твърди, че е била уволнена от компанията, след като е подчертала предполагаемия провал на организацията да се справи с намесата в изборите в Хондурас и в няколко други държави.

По времето на нейните разкрития говорител на Facebook е заявил, че „генерално не е съгласен“ с нейните твърдения.

Джан ще бъде изслушана от британските власти на 18 октомври и планира да представи доказателства, сочи изявление на една от парламентарните комисии, която се занимава с нов законопроект, заплашващ технологичните гиганти с огромни глоби, ако не се справят с проблемното съдържание.

Властите във Великобритания ще зададат въпроси на Софи Джан във връзка с нейната работа за Facebook Site Integrity, за справянето с акаунтите, които всъщност са ботове, често управлявани от агенции, подкрепяни от правителства в страни като Русия, твърди Деймиън Колинс, който е председател на комисията.

Новината беше обявена само няколко дни, след като Франсис Хаугън, бивш продуктов мениджър на Facebook, която разкри хиляди вътрешни документи на компанията, се съгласи да представи доказателства пред парламента. Властите в ЕС също са пожелали да я изслушат.

Името на Хаугън се появи в медиите миналата седмица, когато тя свидетелства пред Конгреса на САЩ за вътрешните проучвания на Facebook, показващи негативното влияние на Instagram върху тинейджърите.

Разобличителката разкри, че компанията поставя „печалбата пред хората“ и призова правителството на САЩ да се намеси. В отговор главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг описа обвиненията на Хаугън като „просто неверни“.

Това е една от най-големите кризи в скорошната история на компанията. Тя се развива в момент, в който властите по целия свят се опитват да ограничат твърде голямата власт и влияние на американските технологични гиганти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още