IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разширението на "Чирен" ще има право на ускорена процедура по ОВОС

Газохранилището беше определено за национален обект с решение на служебното правителство

20:20 | 14.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Подземното газохранилище "Чирен" беше определено за "национален обект" по смисъла на Закона за държавната собственост с решение на служебното правителство. По този начин може да бъде ускорена процедурата по издаване на Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС) на проекта за разширение на газохранилището.

В края на октомври 2019 година Европейската комисия (ЕК) призна разширението на "Чирен" за обект от общностно значение. Така този проект получава специфичен режим за различни процедури - издаване на разрешения, ОВОС, както и може да получи регулаторни стимули и механизми за финансова подкрепа и т.н., посочват от пресцентъра на Министерския съвет.

За разширението на "Чирен" се говори от години, а преди известно време от "Булгартрансгаз" признаха в доклад до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), че реализацията му само със собствени средства не е икономически обоснована.

По план обемът на газохранилището трябва да бъде удвоен - до 1 млрд. куб. метра, а добивът и нагнетяването - до 8-10 млн. куб. метра на ден.

От МС посочват още, че газохранилището е ключов инструмент за функционирането на газовия пазар у нас, чрез който се компенсира сезонната неравномерност в потреблението на природен газ в страната. С проекта за неговото разширение се цели от една страна да бъдат създадени условия за гарантиране сигурността на газовите доставки, а от друга - интегрирането на хранилището в един взаимосвързан регионален и общоевропейски пазар.

Проектът за разширение капацитета на "Чирен" е включен в Общностния Десетгодишен план за развитие на мрежите, разработен от ENTSOG и фигурира в газовите регионални инвестиционни планове за Централна и Източна Европа и за регион Южен коридор.

Той има статут на приоритетен проект по инициативата "Три морета".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още