IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозите за германската икономика оцветиха в зелено индексите в Европа

Акциите на датската биотехнологична компания Chr Hansen поевтиняха с 6,7%, след като не успя да отговори на прогнозите със своя тримесечен отчет

19:46 | 14.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Трейдър на пода във Франкфурт.&nbsp;<em>Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg *** Local Caption *** Allan Klein</em></p>

Трейдър на пода във Франкфурт. Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg *** Local Caption *** Allan Klein

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията на зелена територия, след като инвеститорите обърнаха внимание на прогнозите на водещите икономически институти за икономиката на Германия през следващата година на фона на промяната във властта на страната.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 1,2% до 465,92 пункта.

Германският показател DAX отчете ръст от 1,4% до 15 462,72 пункта.

Френският индекс CAC се покачи с 1,33% до 6685,21 пункта.

Британският измерител FTSE прибави 0,92% към стойността си, нараствайки до 7207,71 пункта.

Водещите германски изследователи очакват брутният вътрешен продукт на страната да нарасне с 4,8% през 2022 г., два пъти по-бързо от 2,4-те процента, които очакват за тази година. Поради острия недостиг на суровини и материали в индустрията ръстът през приключващата сега година ще бъде малко по-слаб: досега се очакваше увеличение от 3,7%. Междувременно се очаква най-голямата икономика в Европа да нарасне с 1,9% през 2023 г. През 2020 г. тя се сви с 4,6% заради кризата с коронавируса.

европейски европейски

Инвеститорите обърнаха внимание и на изказването на ръководителя на Deutsche Bank Кристиан Зевинг, според когото сегашното ускорение на инфлацията в еврозоната вероятно ще се окаже по-дълготрайно явление. „Нивото на инфлация във валутния съюз е малко вероятно да се върне в средносрочен план до нивото преди пандемията“, предупреждава Зевинг.

Във фокуса на пазарите попадна и изказването на британския финансов министър Риши Сунак, който предупреди, че бизнесът в страната не трябва да разчита на държавна помощ заради високите цени на природния газ. „Не е работа на правителството да управлява разходите за отделни продукти“, изтъква Сунак, подчертавайки, че вярва в пазарната икономика.

При индивидуалните акции книжата на подкрепената от SoftBank британска компания за онлайн търговия THG поскъпнаха с 10,6%. В дъното на Stoxx 600 попадна датската биотехнологична компания Chr Hansen, чиито акции поевтиняха с 6,7%, след като не успя да отговори на прогнозите със своя тримесечен отчет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още