IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа инвестира в собствения си енергиен крах

Годините на свиващи се инвестиции в добива на въглища, петрол и газ, заедно с увеличената зависимост от ВЕИ, запратиха Европа в дълбока енергийна криза

21:00 | 14.10.21 г. 56
<p>
	Франс Тимерманс. <em>Снимка:Thierry Monasse/Bloomberg</em></p>

Франс Тимерманс. Снимка:Thierry Monasse/Bloomberg

Цените на природния газ в Европа чупят рекорд след рекорд. Великобритания е изправена пред недостиг на енергийни доставки, навяващ спомени за недоволството от края на 70-те години на миналия век. Китайските фабрики затварят врати поради недостиг на електроенергия, а перспективите стават все по-мрачни, пише Ирина Слав в коментар за Oilprice.

Когато през миналия месец цените на газа в европейските пазари започнаха да нарастват все по-бързо, докато континентът се подготвя за зимата, страните разбраха, че не са единствените за своите доставчици и изведнъж този ресурс стана изключително важен.

Това се случва, след като Европейската комисия изключи природния газ от списъка с допустими нисковъглеродни енергийни източници, като заместник-председателят на изпълнителната власт на Европейския съюз (ЕС) по въпросите за климата Франс Тимерманс подчерта, че „синьото гориво“ няма място в прехода.

Сега изглежда, че Тимерманс и неговите колеги в Брюксел са допуснали голяма грешка. 

От години Европа се опитва да затвори страницата за въглищните централи и изгражда слънчеви и вятърни паркове, тъй като се стреми да стане най-зеленият континент в глобален план и да поведе енергийния преход с твърдението, че емисиите на въглероден диоксид са най-големият проблем на планетата, защото те водят до неблагоприятни климатични промени. Това е съчетано със спад на инвестициите в производството на петрол и газ.

Сега ЕС се сблъска с първата сметка за своя нисковъглероден фест.

"Може да стане много грозно, освен ако не действаме бързо, за да се опитаме да запълним всеки сантиметър от газохранилищата", предупреждава Марко Алвера, изпълнителен директор на италианската компания за енергийна инфраструктура Snam, пред Bloomberg миналия месец. "Можете да оцелеете една седмица без електричество, но не можете да оцелеете без газ".

Според плановете за зелен преход на ЕС - и на всички други страни със зелена програма - властите са склонни да приемат, че единственият път към въглеродонеутрално бъдеще минава през тотална електрификация. И тези планове показват, че всичко ще бъде лесно и евтино, повтаряйки вече увековечените думи на британския премиер Борис Джонсън, обръщайки думите на жабока Кърмит: „Лесно е да бъдеш зелен“. Джонсън също подчерта, че е възможно Великобритания да стане 100% зелена (с включена ядрена енергия) до 2035 г.

Властите в Китай вероятно също са допуснали, че преходът ще бъде лесен, след като наложиха по-строги правила относно емисиите за промишлеността и компаниите за комунални услуги. Въпреки това Пекин разреши на електрическите централи да използват „каквото е необходимо“ за генерирането на електроенергия, след като страната се сблъска с недостиг на енергийни доставки. Но дали реакцията не е закъсняла, след като фабриките започнаха масово да преустановяват работа?

Годините на недостатъчни инвестиции, след като въглищата се превърнаха в най-голямата грешка на човечеството, сега изплуват на повърхността пред очите на правителствата. Но това трябваше да се случи. След като една суровина се демонизира, суровина, която е играла съществена роля в прогреса на цивилизацията повече от век, и светът налива милиарди долари в нейното заличаване, може би в крайна сметка тези усилия ще пожънат успех. Но междувременно е добра идея да се уверите, че имате алтернатива на тази суровина, която може напълно да я замести.

Енергийната криза е показала по недвусмислен начин, че вятърната и слънчевата енергия не могат да се сравняват с въглищата, петрола или газа по отношение на надеждността при доставките. Не могат, защото зависят от климата и времето.  Но въпреки това ЕС се втурна към тях, повличайки Китай и САЩ, за да замени изкопаемите горива. Сега всички плащаме първата вноска за тази прибързана покупка на възобновяеми източници.

Всъщност е напълно вярно да се обяснят високите цени на енергията с политиките за преход към чиста енергия. Именно тези политики обезсърчават инвестициите в добива на петрол, газ и въглища. Именно тези политики доведоха до постепенното прекратяване работата на въглищните и ядрените централи, чийто капацитет просто не може да бъде заменен от вятъра или от слънчевата енергия. И именно тези политики в Европа, Китай, Северна Америка и другаде по света, освен ако не бъдат преразгледани, за да отразят малко по-добре реалността, ще осъдят милиарди хора на недостиг на енергия и по-високи сметки за електричество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 4 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Само дето по стандарт едните затъват, другите вървят нагоре. Ще видиш един стандарт на зима, в ЕС ще се топлят на свещи, руснаците по потници в домовете си ще умират от смях !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Абе нз какво съм, но каквото предвидя: все се случва !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 4
redcretin
преди 2 години
Пак ли виеш жално от кибуца? Е, там кладенците сигурно още ги копаете на ръка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Нека да е бре, ама да очакваш да говори против тая индустрия е леко смешно - т.е. статията далеч не е безпристрастна.Вие получихте НЕК и дупетатски соларни паркове с евро-пари, аз обаче живея в туй дето го описваш и хич не е зле да ти кажа :) Послушайте , пък излезте да подишате чист въздух, опаааа леко грешка, я живейте болни цял живот и *** на 65, тамааан времето за пенция! И това не е бедствие не, вие сте си свикнали в Ла ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
фаталистите ... некой нещо да каже за днешните цени на енергийните борси в Европа или ще се вие само когато се вдига цената ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Хаха, в Брюксел умните били кът, доста жалкарско изказване. Още от години слушам ***.илски изказвания, как американците били тъ.пи, сега и европейците. А другарите, явно са "умните". Обаче бегла разходка в САЩ или Брюксел и сравнението с Расията , дава ясна представа кой е умния и кой тъ.пия. Да не говорим изобщо за стандарт на живот, че картинката тогава става още по трагична.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 2 години
А и не мога да се стърпя да не цитирам Р.Овч. по памет - алтернативата на скъпият руски газ е силно развита местна енергетика :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Бе много плямпане, ама умните стари хора са го казали кратко и ясно: Когото копаеш нов кладенец, не бързай да пи каеш в стария - не се знае дали и кога ще излезе чиста вода от новия . . . Ама това го знаят и правят умните хора, а те у Брюксел са кът . . .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
ЕС просто избърза с някои мерки. ДА, това е правилния път, ДА, това е бъдещето, ДА, технологично е съвсем осъществимо, но все още не сме готови. От състезание на група бюрократи да се направят на много работещи, вместо да се заемат с програми за подкрепа на инсталиране на нови мощности, като масово поставяне на соларни панели навсякъде по покривите, те се хванаха да затварят. Първо се хващаш за другия клон, после пускаш първия. Но това ще е за урок. И е нещо, като перфектна буря, която ще доведе до бум в инсталитането на нови мощности. А групата на църкащите неща.стници, мразещи запада, да се порадва още малко. Въглищата отиват в историята, след това и петрола като гориво...а държавите - бензиноколонки да му мислят (умните вече го мислят, но калната дупка си кара постарому).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 10 rate down comment 4
data
преди 2 години
Пичове , добре че тук таме има останал по някой грозен, смърдящ и отвратителен ТЕЦ ( кат мариците) , а и не всички ги напече слънцето и хукнаха да си затварят АЕЦ-те ,че иначе щеше да има световен дефицит на газ за горене , дърва за топлене и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още