IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Льо Мер: САЩ трябва да премахнат митата за ЕС, наложени заради дигиталния данък

Френският финансов министър заяви, че е поел ангажимент към Джанет Йелън за отмяна на данъка на Франция срещу американските компании за дигитални услуги

22:38 | 14.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Френският финансов министър Бруно Льо Мер. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Френският финансов министър Бруно Льо Мер. Снимка: Bloomberg L.P.

САЩ трябва да премахнат митата, наложени на държавите от Европейския съюз (ЕС) заради дигиталния данък, след като всички страни се присъединят към глобалното споразумение за преразглеждане на международното данъчно облагане, заяви френският финансов министър Бруно Льо Мер. 

В интервю за Bloomberg той посочи, че е поел ангажимент към американския министър на финансите Джанет Йелън за отмяна на данъка на Франция срещу дигиталните компании веднага след влизането в сила на новите правила за международно данъчно облагане, свързано с големите технологични компании.

Финансовите министри на най-големите икономики в света одобриха глобалното споразумение за реформиране на начина, по който страните облагат с данъци големите корпорации. Споразумението предвижда 15% минимален корпоративен данък и частично преразпределение на данъчни права за големите мултинационални компании в страни, където те продават своите продукти и услуги.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която ръководи глобалните преговори, заяви, че има за цел да приложи сделката най-скоро през 2023 г.

Други европейски страни поеха подобни ангажименти към Франция, но САЩ не са предложили гаранция, че няма да наложат повторно митата, наложени заради дигиталния данък, посочва Льо Мер.

Говорителят на Министерството на финансите на САЩ Александра ЛаМана заяви, че САЩ са постигнали „политическо споразумение“ с всички европейски страни относно съществуващите дигитални такси „относно механизмите за връщане на тези данъци“.

„Това споразумение трябва да сложи край на данъчните и търговските спорове с нашите европейски съюзници“, изтъква ЛаМана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още