IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз": Дългът на "Топлофикация София" е проблем за енергийната сигурност

България не изпитва недостиг на суровината, но "Булгаргаз" трябва да може да си плати сметките, заяви изпълнителният директор Николай Павлов

09:31 | 15.10.21 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Дългът на "Топлофикация София" е проблем за сигурността на "Булгаргаз", а оттам и за енергийната сигурност на страната, коментира изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов пред bTV. Топлофикацията има 131 млн. лева просрочени задължения и се очаква те да се увеличат до 200 млн. лева до края на годината.

Този дълг поставя на изпитания "Булгаргаз" и компанията може да не може да плати за природния газ, тоест под заплаха са доставките за всички потребители на компанията в страната. Заявките са гарантирани и България не изпитва недостиг на суровината, но компанията трябва да може да си плати сметките, стана ясно още от думите на директора на газовото дружество.

"Топлофикация София" е най-големият потребител на природен газ в страната и съответно представлява около 30% от портфолиото на "Булгаргаз", обясни още Павлов и допълни, че обикновено газовите договори се предплащат и в друга страна от ЕС "Топлофикация София" нямаше да получи газ.

Общинското дружество съобщи преди дни, че ще поиска подкрепа от държавата, защото по-скъпият газ отваря дупка във финансите ù в размер на 125 млн. лева.

"Булгаргаз" е на печалба и ще е срамно да не може да си плати за газа", обясни още директорът на дружеството.

Той коментира още, че компанията е подала заявление до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цена на газа от 124,76 лева за мегаватчас, което е ръст от 32%. Това обаче е очакване на базата на сегашното състояние на пазара и Павлов не се ангажира с прогноза в каква посока може да поеме цената.

Окончателно цената на суровината ще стане ясна на 1 ноември, когато "Булгаргаз" подаде и окончателното си заявление към регулатора.

Преди дни "Булгаргаз" съобщи, че очаква цена на газа от малко над 106 лева за мегаватчас от 1 декември, базирайки се на ситуацията на пазарите днес. Това означава леко забавяне на ръста, сравнено с предишните месеци. Ситуацията на пазарите е динамична - Николай Павлов обясни, че само за последните три дни цената на газа се е повишила с 20%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 години
Крайно време е Топлофикациите да фалират. Те не работят на пазарен принцип и са остатък от комунизма, който само вреди и създава изкривявания в икономиката. Не е нормално цялата държава да плаща дълговете на софийско предприятие, което обслужва има няма 40-45% от града.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
Shadow1
преди 2 години
Булгаргаз няма право да откаже доставка на Топлофикация София ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още