IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ETF надеждите приближават биткойна още по-близо до 60 хил. долара

Комисията за ценните книжа и борсите по всяка вероятност ще позволи започването на търговия на първия американски ETF върху биткойн фючърси още другата седмица

11:27 | 15.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна достигна 6-месечен връх и изглежда няма признаци да смени посоката на движение. Най-голямата по пазарна капитализация криптовалута е напът да достигне рекорда си от април на фона на надеждите на инвеститорите, че американските регулатори ще одобрят пускането на борсово търгуван фонд върху нейните фючърсни договори.

Към 10:30 ч. българско време биткойнът поскъпва с 2,8% до 59 342,18 долара – близо до най-високото му равнище от средата на април. От началото на годината монетата удвои стойността, приближавайки се все по-близо до рекорда си от близо 65 хил. долара.

Американската Комисия за ценните книжа и борсите по всяка вероятност ще позволи започването на търговия на първия американски борсово търгуван фонд (ETF) върху биткойн фючърси още следващата седмица, съобщи Bloomberg в четвъртък, позовавайки се на свои източници.

За разлика от предишни молби за ETF-и, които регулаторът отхвърли, предложението на ProShares and Invesco Ltd. е основано на фючърсни договори и за него ще важат правилата за взаимни фондове, които според председателят на комисията Гари Гензлър осигуряват „значителна инвестиционна защита“.

Според Бен Каселин, ръководител на звеното за проучвания и стратегии към криптоборсата AAX, пикът в цената на биткойна над 59 хил. долара не е случаен и дългосрочните инвеститори работят по него.

„Очакваше се, че през четвъртото тримесечие ще има значителен напредък около ETF-а на биткойна в САЩ“, коментира той, цитиран от Ройтерс. Според него движението на криптовалутата в петък е подкрепено и от туит на службата за инвестиционни съвети на комисията: „Преди да инвестирате във фонд, който държи фючърсни договори на биткойн, се убедете, че внимателно сте претеглили възможните рискове и ползи“.

Криптоинвеститорите очакваха с нетърпение новини за евентуалното одобрение на първия биткойн ETF в страната и част от ралито на криптовалутата през последните месеци се дължи именно на очакването на ход от страна на комисията и как той би могъл да ускори по-широкото приемане и търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още