IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сагата с Evergrande тласна надолу продажбите на жилища в Китай

Те са намалели с близо 17% през септември

10:15 | 18.10.21 г.
<p>
	<i>Снимка: Bloomberg LP</i></p>

Снимка: Bloomberg LP

Спадът на жилищния пазар в Китай е продължил и миналия месец, след като дълговата криза в China Evergrande Group се разпространи към други строителни компании, възпирайки купувачите, пише Bloomberg.

Продажбите на жилища от гледна точка на стойност са намалели с 16,9% през септември спрямо година по-рано след свиването с 19,7% през август, сочат изчисления на Bloomberg на база на данните на китайската Национална статистическа служба, публикувани в понеделник. Инвестициите в недвижими имоти намаляват за първи път от връхлитането на коронавирусната пандемия, която затвори големи части от икономиката в началото на миналата година. Те са спаднали с 3,5% на годишна база, показват изчисленията.

Забавянето на имотния пазар е един от многобройните насрещни ветрове пред китайската икономика, която отчете забавяне на ръста през миналото тримесечие, показаха отделни данни. Усилията на правителството за ограничаване на дълговете задълбочи ликвидната криза в Evergrande, която сега се разпространява в други компании и това кара купувачите да си помислят добре, преди да платят депозити за жилища, които все още не са построени.

„Никой не купува нови имоти, защото хората се страхуват“, каза пред Bloomberg Television Хелън Цяо, главен икономист за Китай в Bank of America. „Затова може да наблюдаваме още негативни последици за икономиката“, допълва тя.

Спадът на продажбите може да доведе до порочен кръг с влошаване на недостига на ликвидни средства при строителните компании, което да ги накара да предлагат по-големи отстъпки. Това, от своя страна, може да намали цените на жилищата в страна, където хората държат голяма част от богатството си в имоти. Книжата на имотните компании от континенталната част на Китай поевтиняха след публикуването на данните.

Купувачите на жилища вече са изправени пред заплахата от намаляване на цените след години на ръстове. Индикаторите за ръста на цените, новозапочнатите жилища и продажбите се забавиха значително през последните месеци, отбеляза Moody’s Analytics в неотдавнашен доклад. Само продажбите при Evergrande вероятно са намалели с 93% на годишна база през септември, изчисляват от Citigroup въз основа на данни от China Real Estate Information. Китай трябва да публикува данни за цените на жилищата в 70 големи града в сряда.

Китайската централна банка наруши мълчанието си за кризата в Evergrande миналата седмица, като заяви, че рисковете за финансовата система от затрудненията на строителната компания са „контролируеми“ и е малко вероятно да се разпространят към други компании. На виртуална среща в неделя на Групата на 30-те, състояща се от видни икономисти, гуверньорът на Китайската народна банка И Ган заяви, че задълженията на Evergrande са разпределени в „стотици“ съставни части на финансовата система, така че „няма твърде голяма концентрация“.

Китайското правителство опитва да намали прекомерния дълг в имотния сектор с мотото, че жилищата са за живеене, не за спекулация. Но изпълнението на тази задача е деликатно в страна, където по-широкият имотен сектор съставлява около 23% от брутния вътрешен продукт, сочат данни на Goldman Sachs Group. 

Регулаторите започват да смекчават ограниченията за жилищните заеми – ход, който може да помогне на купувачите на първо жилище и да увеличи сделките след безпрецедентния таван върху експозицията на банките към имотния сектор. Държавни ръководители са уведомили някои големи банки миналия месец да ускорят одобряването на ипотечни кредити през четвъртото тримесечие, съобщи Bloomberg миналата седмица.

Китайските строителни компании са изправени пред вълна от понижения на рейтинга на книжата им и сега съставляват около половината от потиснатия дълг в света, сочат данни на Bloomberg. Страховете от зараза се засилиха през последните две седмици след изненадващото спиране на плащанията от Fantasia Holdings Group и предупреждението на Sinic Holdings Group, че спирането на плащанията е неизбежно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още