IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОН разкри фиктивни почивки на ученици за 8 млн. лв.

Министърът на образованието ще подаде сигнал до главния прокурор и Агенцията за държавна финансова инспекция за злоупотреби на "Ученически отдих и спорт"

12:33 | 18.10.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Няма нито документи, нито регистрации за почти 8 млн. лева, платени от Министерството на образованието и науката (МОН) за почивки на ученици в базите на „Ученически отдих и спорт“ ЕАД (УОС) за период от две години.

Ръководството на търговското дружество, чийто принципал е министърът на образованието и науката, не може да докаже почти 293 хиляди нощувки, които твърди, че е осъществило, и за които е получило средства от МОН. Това констатират поредица от проверки на звеното за вътрешен одит на образователното ведомство, направени през последните четири месеца, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Дружеството „Ученически отдих и спорт“ е регистрирано през януари 2005 г. със 165 държавни имота. Справка, предоставена от изпълнителния директор на дружеството, показва, че към момента в неговия капитал влизат 145 почивни бази.

Според договор между МОН и УОС, влязъл в сила на 2 юли 2019 г., и последвал анекс от юни 2020 г., до 1 юли 2022 г. дружеството е длъжно да осигури отдих на поне 48 258 ученици и да реализира не по-малко от 482 598 настанявания в поне 30 бази. Към договора обаче не е приложен списък и не е ясно кои са базите.
       
Образователното министерство субсидира по 30,46 лв. на ученик на ден, а децата доплащат по-малки суми – 18 лева за пълен пансион, 12 лева за полупансион и 6 лева за нощувка със закуска.

От 2 юли 2019 г. до 30 юни 2021 г. дружеството е поискало и получило от МОН плащане за 299 097 нощувки в размер над 9,110 млн. лева. При одитите обаче не са представени счетоводни документи за приходи от доплащанията на учениците за тези дни. Няма нито хартиени, нито електронни регистри за настаняваните деца. А в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), в която по Закона за туризма задължително се регистрират всички туристи, включително и учениците, за периода от юли 2019 до края на юни 2021 г. фигурират записи за едва 6116 нощувки на деца в бази на „Ученически отдих и спорт“. За тях министерството би трябвало да преведе само 186,293 хил. лева.

След първия одит на МОН в „Ученически отдих и спорт“ през август тази година, ръководството на дружеството признава за „погрешно отчетени настанявания“ с 37 009 нощувки, които били записани като осъществени, а всъщност били „прехвърлени заявки от клиенти от минали периоди“. За това твърдение обаче няма никакви документи. Не е ясно кои клиенти и в кои офиси на дружеството са поискали заявките им да бъдат прехвърлени в друг период. 

Заради споменатата „грешка“ в резервационната система „Ученически отдих и спорт“ възстанови на МОН 1 млн. лева, съобщават от министерството, но остава неясно къде са останалите над 7,924 млн. лева.
         
Изненадващи проверки на МОН в 18 почивни бази на „Ученически отдих и спорт“ през това лято установиха хиляди фиктивни нощувки в изцяло неизползваеми бази, за които дружеството е поискало и получило пари от МОН.

Такъв пример е Почивна база „Фиш фиш“ в курортен комплекс  Албена, която не е работила нито през миналата, нито през тази година. Според „Ученически отдих и спорт“ обаче излиза, че само през юни и юли тази година там са „почивали“ 535 ученици и са „реализирани“ 5351 нощувки.

Одитът на МОН установява, че през последния летен сезон Почивна база „Кранево - Русе“ също не е приемала туристи. За юни и юли резервационната система на дружеството обаче са записани 4226 нощувки на 522 ученици.

Подобен е случаят с Почивна база „Балчик СПТУ - Шумен“ – гр. Балчик, за която дружеството „Ученически отдих и спорт“ е декларирало 5628 нощувки на 771 ученици за двата месеца. Тези бройки обаче са включени в ежемесечните справки на УОС за броя осъществени нощувки за ученици, които МОН субсидира. В тях обаче няма никакви данни за настаняваните деца като име и дата на раждане. Такава информация е трябвало да бъде представяна на МОН на годишна база. Това не се е случило, тъй като с анекса от юни 2020 г. търговското дружество е било освободено от задължението да представя такива годишни отчети.
          
Фиктивните резултати на „Ученически отдих и спорт“ са послужили като аргумент за повишаване на заплатите на ръководството. Според справка за първите три месеца на 2020 г. например изпълнителният директор на дружеството е получавал брутно възнаграждение от 17 минимални заплати (10 370 лв.) месечно. На 16 юли тази година възнагражденията са увеличени с още 1,5 минимални заплати (975 лв.) „на основание формиран през второ тримесечие на 2021 г. положителен финансов резултат спрямо първо тримесечие на годината“.
         
В резултат на извършените проверки експертите от звеното за вътрешен одит на МОН са установили факти и доказателства за документна измама от страна на ръководството на „Ученически отдих и спорт“. Министърът на образованието и науката ще подаде сигнал до главния прокурор и Агенцията за държавна финансова инспекция с обосновано предположение за злоупотреби в особено големи размери, допуснати в търговското дружество.

От министерството уточниха, че установените злоупотребите нямат нищо общо с Националната програма "Отново заедно", а става дума за фиктивни почивки на ученици, които се субсидират от бюджета на образователното ведомство. "Отново заедно" се заплаща изцяло от държавния бюджет от перото за туризма.

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по повод публикации в медиите с данни за извършено престъпление от общ характер във връзка с източени близо 8 млн. лева в схема за фиктивни почивки за ученици, съобщиха от държавното обвинение.

Изнесените данни за финансови злоупотреби предстои да бъдат проверени и анализирани от прокуратурата. За целта наблюдаващият прокурор от СГП незабавно е започнал извършването на лична проверка в хода, на която да изясни всички обстоятелства по случая. На този етап са изискани документи от Министерството на образованието и науката.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още