IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата, логистичните имоти и супермаркетите ще са във фокуса на инвеститорите

Инвестициите в имоти в Европа се очаква да достигнат около 270 млрд. евро тази година

13:38 | 18.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Инвестициите на европейския имотен пазар се очаква да надминат нивото от миналата година най-малко с 15% и да достигнат около 270 млрд. евро през 2021 г., като секторите на жилищните и логистичните имоти вероятно ще имат значително по-висок дял в общите инвестиции от историческото им средно равнище, пише онлайн изданието Property-Magazine.EU.

Докладът на консултантската компания Savills за инвестициите в Европа, публикуван тази седмица, показва, че инвестициите в генериращия доход жилищен сектор ще останат на безпрецедентни нива, подкрепени от растящото търсене на имоти под наем във всички демографски групи.

Заради оживената година за големите портфейлни сделки в тези сектори жилищните имоти и домовете за възрастни хора ще съставляват около една трета от общата инвестиционна активност в Европа, а логистичните имоти ще имат дял от 20%, сочат данните на Savills.

„В среда на ниска доходност и нисък ръст на наемите се търсят възможности за опазване на капитала и стабилен дългосрочен приток на приходи. Многофамилните жилища, домовете за възрастни хора и имотите за предоставяне на грижи са сектори, които предлагат този вид сигурност“, отбелязва Ери Мицостергиу, директор на отдела за европейски анализи в Savills.

Сред другите значими теми през 2022 г. ще бъдат по-големите количества капитали към активи, свързани с хранителните стоки, и супермаркетите, както и силното представяне на ритейл парковете и складовете.

Конкуренцията за подобни активи тази година тласна цените до исторически ниски нива и те се доближават до търговските центрове, които преживяват корекции на всички пазари.

Средната доходност от първокласни складови площи в Европа е 5,41%. Разликата в доходността от търговски центрове към третото тримесечие на тази година е десет базисни пункта спрямо средно петгодишно равнище от 75 базисни пункта. Доходността от първокласни супермаркети в Европа е около 5,38% и намалява.

Тези тенденции ще се развиват на фона на общо покачване на трансграничната активност. Благодарение на подкрепата от смекчаването на ограниченията заради COVID-19 и подобряването на световната мобилност тя ще бъде малко по-висока от миналата година.

Savills допълва, че инвеститорите, които опитват да се защитят от растящата инфлация, поглеждайки по-внимателно към своя сектор и географското разпределение, ще продължат да насочват капитали към логистичните имоти. Очаква се секторът да покаже ръст на наемите, който ще бъде с над 3% повече на годишна база от нивото на инфлацията през 2021 и 2022 г.

Тази тенденция ще преобладава най-вече на пазари, където проникването на електронната търговия увеличава бързо търсенето на логистични площи, като скандинавските страни, Нидерландия и Франция. Savills наблюдава засилване на интереса на инвеститорите към тези пазари.

За сметка на това наемите при търговските площи ще останат под натиск към понижаване, но локациите с висока посещаемост вероятно ще покажат по-голяма устойчивост благодарение на по-голямата мобилност и възстановяването на туризма.

Капиталовите стойности за основни офис активи ще останат добри през 2022 г. и Savills очаква цените на най-добрите активи на ключовите пазари да нарастват.

Компанията прогнозира също такава да е ситуацията и на наемния пазар, където търсенето на първокласни активи на добри локации ще продължи. Тя наблюдава засилване на активността на наемния офис пазар с повече запитвания за площи наред с увеличаване на изискванията за размера им.

Затова Savills очаква, че наемите в централни бизнес квартали на пазари със затегнато търсене и предлагане, също може да отчетат положителен, макар и скромен, ръст на наемите в средносрочен план. По-високите офертни наеми може също да са свързани с бонус за най-добрите сгради, които отговарят на ESG (опазването на околната среда, социалните политики и корпоративното управление) изискванията.

Savills прогнозира, че в резултат на натиска ще бъде подкрепен вторичният офис сектор за собственици и инвеститори, които искат да ремонтират или преустроят обектите си, за да отговарят на критериите на наемателите. Тактическите инвестиции в сегмента с добавена стойност ще бъдат предприети от инвеститори, търсещи по-висока възвръщаемост.

Маркус Лемли, главен изпълнителен директор на Savills в Германия, казва, че компаниите със завръщащи се в офиса служители преосмислят изискванията си за имотите въз основа на хибридния модел на работа. „Очаква се тази тенденция да засили търсенето на най-добрите офис площи на добри локации, но също и да подложи на още по-голям натиск вторичните активи да се модернизират“, отбелязва той.

Капиталовите стойности на първокласните площи в централните бизнес квартали растат по-бързо от съответните им наемни стойности в повечето столици, като разликата между двете достига исторически връх.

„Смятаме, че разширяването на пропастта между ръста на наемната и капиталовата стойност е стимулирано от количеството капитали, насочени към ограничени налични продукти, отговарящи на критериите на инвеститорите – сгради с най-добрите спецификации и най-високите ESG резултати“, отбелязва Мицостергиу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още