IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До дни ЕС може да използва бюджетния си инструмент за блокиране на средства

Мярката ще се прилага за държави, които не се придържат към демократичните стандарти на блока, и може да влезе в сила до дни, най-много седмици

14:30 | 18.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз може още тази седмица да приложи нов инструмент, който позволява блокирането на плащания за държави членки, които не се придържат към демократичните стандарти на блока.

Т. нар. механизъм за условност влезе в сила тази година, но все още не е прилаган от Европейската комисия. Ако влезе в употреба, той може да замрази милиарди евро бюджетни плащания за държави членки.

„Това е въпрос на дни или седмици максимум“, отговори европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс в интервю за  Bloomberg Television на въпрос кога новият инструмент ще бъде приложен. По отношение на Полша Рейндерс коментира, че в момента Брюксел се опитва да изгради най-силния механизъм за реакция.

ЕС намеква от известно време, че може скоро да активира механизма, който блокира плащания както от основния бюджет, така и от пандемичния възстановителен пакет за 750 млрд. евро.

Полша и Унгария – две от страните с най-големи шансове да попаднат под ударите на механизма, го оспорват в Европейския съд.

Той обаче е само един от възможните инструменти на ЕС, като комисията вече прибегна до това да не даде одобрение за плановете за възстановяване на Варшава и Будапеща, които са необходими за изплащането на средствата за възстановяване.

Ако двете държави не получат средствата от фонда за възстановяване – било то като комисията не одобри окончателно плановете им, или чрез механизма за условност – Полша ще се раздели с 36 млрд. евро възстановителни средства, а Унгария – със 7,2 млрд. евро.

Във вторник се очаква полският премиер Матеош Моравецки да говори пред Европейския парламент за решението на полския съд за юрисдикцията на Европейския съд. Изказване ще има и от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. По думите на Рейндерс ЕК много внимателно ще проследи изказването на Моравецки.

Европейските лидери ще се срещнат на 21-22 октомври в Брюксел, но въпросът за върховенството на закона не е в официалния дневен ред. Въпреки това някои лидери вече дадоха заявка, че ще повдигнат темата. Миналата седмица временният премиер на Холандия Марк Рюте заяви, че ще поиска от ЕК дазамрази парите за възстановяване за Полша.

Отново миналата седмица полският Конституционният съд постанови, че законите на Европейския съюз противоречат на националната конституция. За пръв път в историята на блока страна членка успешно оспорва пред националната правораздавателна система фундментална част от основополагащия договор на съюза.

Попитан дали решението на Варшава ще накара ЕК да блокира одобрението на възстановителния план на Полша, Рейндерс заяви, че „това ще зависи от реакцията на Полша“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още