IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото забавяне на Китай разсейва инфлационните тревоги по света

То обаче прави световния икономически отскок още по-зависим от САЩ

13:52 | 18.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

От дълго време източник на устойчивост в световната икономика, Китай сега се присъединява към списъка с уязвимости, които заплашват да разстроят и без това нестабилното възстановяване. Забавянето на китайския растеж, влошено от дълговите проблеми в сектора на имотите и недостига на енергия, който затваря фабрики, прави световния икономически отскок още по-зависим от САЩ. Пекин не изглежда, че е готов да поеме щафетата от Вашингтон в скоро време, пише Дениъл Мос за Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на Китай е нараснал с 4,9% през третото тримесечие спрямо година по-рано, според правителствените данни, публикувани в понеделник в Пекин. Числото е с малко под прогнозата на икономистите и е доста по-ниско от ръста от 7,9% за второто тримесечие. Тепмът на разширяване е почти с цял процентен пункт под това, което беше отчетено през последните три месеца на 2019 г., в навечерието на пандемията.

Въпреки че никога не е идеалният момент втората по големина икономика в света да загуби инерция, времето на това забавяне е особено неприятно. Увеличаването на инфлацията от Нова Зеландия до Великобритания вероятно ще ускори преминаването към по-затегната монетарна политика в развитите икономики, докато темпът на растеж в САЩ се охлажда. Забавянето в Китай е главоболие, от което регулаторите не се нуждаят.

Китайските представители казват, че рисковете са управляеми. Да се ​​надяваме, че са прави: продължаващата сила на световното възстановяване може да зависи от това. Мъките на Пекин може да принудят Федералния резерв и Европейската централна банка да забавят евентуалния край на политиката на лесни пари, въпреки че инфлацията е твърде висока. В събота президентът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че инфлацията е „до голяма степен преходна“.

Отстъплението от изключителните темпове на растеж от началото на годината беше неизбежно и дори желано. През първото тримесеие китайската икономика нарасна с рекордните 18,3%. Но охлаждането е по-силно от очакваното и едновременно с това се появяват редица проблеми. По-строгите държавни ограничения върху недвижимите имоти затрудниха голяма част от икономиката, докато China Evergrande Group, голяма строителна компания, е обхваната от дългова криза, която се пренася към целия сектор. Комбинираните продажби на 100-те най-големи строители в страната спаднаха с 36% на годишна база през септември, който традиционно е пиков месец за продажбите на жилища. Шоковият недостиг на електроенергия принуди фабриките да ограничат производството си или да затворят напълно. Възникващите огнища на коронавируса ограничават потребителските разходи.

Неволите на Китай увеличават зависимостта на света от САЩ, чиито стимулиращи мерки доведоха до силен отскок в началото на годината. Макар че Международният валутен фонд прогнозира глобален растеж тази година от все още солидните 5,9%, инерцията се загуби. Икономистите намаляват прогнозите за САЩ, като няколко известни учени дори се питат дали не е дошла нова рецесия. Това поставя Федералния резерв в трудна ситуация предвид ангажимента му за намаляване на монетарните стимули и инфлацията, която е упорито доста над целта от 2%.

Въпреки че мандатът на Фед е диктуван от вътрешните условия, той все повече се разглежда като основен стожер на световната икономика. Председателят Джером Пауъл или неговият наследник (мандатът на Пауъл изтича в началото на следващата година) може да се изправи пред незавиден избор - подпомагане на възстановяването или потушаване на нарастващата инфлация. Икономическите проблеми на Китай са колкото локални, толкова и глобални.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още