IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Портфолиото 60/40 акции към облигации не е мъртво, но вероятно ще поскъпне

В сигурната част могат да се ползват защитените от инфлацията ДЦК, но по-високите им цени ще намалят цялостната възвръщаемост

18:22 | 24.10.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Волатилните пандемични пазари на акции и държавни облигации отново карат Уолстрийт да обяви традиционното разделяне на портфейла в съотношение 60/40 между двата основни актива за мъртва стратегия. Перспективата за икономика с нисък растеж и висока инфлация (стагфлация) помрачава перспективите и пред двете категории инвестиции и със сигурност изисква преосмисляне на въпроса къде да скътате спестяванията си, пише за Bloomberg Алисън Шрейгър, старши сътрудник в Manhattan Institute.

Големите банки вече предлагат съвети за алтернативите. Аз имам някои свои. Но за инвеститорите, които търсят стабилна, но сигурна възвръщаемост, наистина има само един вариант: бъдете готови да поемете по-голям риск.

Съотношението 60/40 акции към ДЦК се превърна в предпочитания портфейл за типичните инвеститори на дребно, осигурявайки растеж от акциите и стабилност от облигациите. Дори добре диверсифицираната колекция от акции може да бъде рискова и непредсказуема, така че облигациите защитават инвеститорите по два начина: те са по-малко променливи и в нормални времена цените им се движат в обратна посока на акциите, изглаждайки възвръщаемостта. Подобна философия стои зад фондовете с целева дата, които се предлагат в много пенсионни планове, измествайки портфейла повече към облигациите с напредване възрастта на инвеститора.

Акциите като цяло отразяват перспективите за растеж на икономиката, а доходността от облигациите се увеличава (и цените им спадат), когато инфлацията се повиши. В това се крие проблемът: когато икономиката се забавя, докато инфлацията се покачва, акциите могат да спаднат едновременно с цените на облигациите, като обезсмислят портфейлното съотношение 60/40.

Още преди пандемията финансовата индустрия преосмисляше 60/40. Доходността по ДЦК беше много ниска и не предлагаше голяма възвръщаемост, докато акциите продължаваха да растат. По типичен начин за Уолстрийт решението беше да се поеме по-голям риск. Някои банки предложиха да се поставят по-рискови активи (като корпоративни облигации с висока доходност или недвижими имоти) в по-сигурната част от портфейла (40%) за подсилване на възвръщаемостта. Но това просто намали стабилността на портфейлите. Щеше да е по-лесно да се признае, че цената на сигурността се е повишила, така че приемането на по-голям риск, например при съотношение акции/облигации от 70 към 30, може да е необходимо, за да постигнат инвеститорите желаната възвръщаемост.

Икономиката след пандемията поставя ново предизвикателство пред портфейла 60/40, тъй като стратегията за хеджиране се подкопава от променящата се връзка между акциите и облигациите. Инфлацията ще означава спад на цените на облигациите с нарастване на доходността им, и ако по-високата инфлация продължи няколко години, цените на облигациите биха могли да станат волатилни и да предложат по-малка защита срещу риска на акциите. Тази ситуация може да продължи години или десетилетия. Bank of America обяви края на съотношението 60-40. Goldman Sachs предлага вместо това да се използват опции върху акции за застраховка срещу пазарен риск. Bank of America препоръчва за тази цел по-рисковия корпоративен дълг (с висока доходност). Но опциите върху акции може да не са реалистична стратегия за обикновения инвеститор, докато активите с по-висока доходност няма да осигурят хеджиране, а просто удвояват риска.

По-добро решение е инвестирането в активи, които ще запазят стойността си в среда с висока инфлация, като например защитените от инфлацията ДЦК (TIPS). Те съществуват от само двадесетина години, така че няма достатъчно данни, за да се знае как биха реагирали цените им по време на стагфлация - не сме били в такава среда от 70-те години на миналия век. Но тъй като техните купонни плащания са коригирани с инфлацията, вероятно те ще запазят стойността си по-добре от номиналните облигации и ще осигурят хеджиране срещу евентуална стагфлация.

Проблемът е, че TIPS могат да станат много скъпи, тъй като те са еднa от малкото налични защити срещу инфлацията (златото и криптото са изключително волатилни, така че инвестирането в тях носи нови рискове отвъд инфлацията). Така че портфолио 60/40 с много TIPS от „сигурната“ част вероятно няма да предложи голяма възвръщаемост. В екстремни времена като сегашните, когато традиционната негативна корелация между акциите и облигациите се обръща, портфейлната защита става много по-трудна за намиране. Всяка стратегия, която предлага хеджиране, ще бъде много скъпа и ще ерозира възвръщаемостта. Това означава, че много инвеститори вече няма да могат да си позволят съотношението 60/40. Те ще трябва да поемат по-голям риск.

Дали ще трябва да преминете към съотношение 70/30 или 80/20 зависи от вашата толерантност към риска. Можете ли да си позволите няколко волатилни години на пазарите? За кога са ви нужни спестяванията? Готови ли сте да се откажете от част от пазарния ръст в името на относителна безопасност? Няма лесни отговори. Единствената грешка, която можете да направите в настоящата среда, е да повярвате, че можете безплатно да получите нещо. Сигурността е на път да поскъпне и всеки инвеститор трябва сам да прецени компромисите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Е тук сте пропуснали ... злато , имоти и крипто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още