IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето българи не знаят какво представлява Зелената сделка

Замърсяването на въздуха е трайно нерешен проблем за столичани и жителите на областните градове

12:54 | 19.10.21 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group

Повечето българи не са чували за Зелената сделка - това показват две национални представителни изследвания сред пълнолетните българи на „Екзакта Рисърч Груп“, проведени през октомври 2020 г. и година по-късно - през октомври 2021 г. Интервюирани са 1005 пълнолетни българи в 72 населени места на страната.

На въпрос „Вие лично чували ли сте някога у нас да се говори в публичното пространство за Зелената сделка?“ през 2020 г. положително отговарят 36,5%, а през 2021 г. - 48,4%. За европейския преход към нисковъглеродна икономика през 2020 г. не са чували 63,5% от запитаните, а тази година - 51,6%.

През 2021 г. расте делът на запознатите с този термин, коментират социолозите.

67% от висшистите разпознават термина "Зелена сделка", а също и 57% от столичаните и 53% от жителите на областните градове.

По-малко се знае за процеса от младежите под 30 години (сред 56% от тях), сред възрастни над 60 години (сред 54% от тях), сред запитани с основно и средно образование, сред хора с нисък стандарт на живот и сред жители на малки градове и на села.

Какво представлява Зелената сделка

В сравнение с 2020 г. през 2021 г. има ръст от 7 пр. пункта в дела на правилно отговарящите (от 39% на 46%), че Зелената сделка е набор от европейски политики за дългосрочно намаляване на вредните емисии в страните от ЕС и икономическата трансформация към нисковъглеродна икономика. Така отговарят по-често хора на средна възраст, висшисти, както и жители на столицата и на големите градове. С цели 8 пункта за последната година намалява делът на хората без мнение по въпроса.

Според голям брой запитани България не е готова да извлече полза от тази трансформация – 40,8% през 2020 г. и 44,4% през 2021 г.

Какво според Вас представлява „Зелената сделка”? Октомври 2020 Октомври 2021
Национален план на българското правителство за намаляване на вредните емисии в българската енергетика до 2030 г.

 

12,7%

 

14,7%
Набор от европейски политики за дългосрочно намаляване на вредните емисии в страните от ЕС и финансиране на икономическата трансформация към нисковъглеродна икономика.   39,2% 45,9%
План на ООН за цялостна промяна на човешките дейности с цел намаляване замърсяването на околната среда.  8,4% 7%
Не знам, не мога да преценя
 
39,7% 32,4%

 

Замърсяване на въздуха

През октомври 2021 г. 40,2% от българите определят като трайно нерешен проблема за замърсяването на въздуха в своето населено място. За 59,8% това не е така.

Бихте ли казали, че във Вашето населено място замърсяването на въздуха е трайно нерешен проблем? Октомври 2020 Октомври 2021
Да  38,6% 40,2%
Не  61,4% 59,8%

 

Замърсяването на въздуха е трайно нерешен проблем за 81% от столичани и за половината от жителите на областните градове.

Замърсяването на въздуха не е трайно нерешен проблем за 67% от жителите на малките градове и за 92% от жителите на селата.

Данните за последната година показват устойчиви нагласи в отговорите на този въпрос.

Въпреки това повечето хора не биха сменили населеното си място за такова с по-чист въздух – 88,7% през 2020 г. и 85,4% през 2021 г. не искат да се местят по тази причина.

Делът на хората, които заявяват, че биха напуснали населеното място, в което живеят, за да отидат другаде, където въздухът е по-чист, расте обаче от 11% на 15%. Това твърдят по-често хора на възраст под 40 години, високообразовани и заможни респонденти. Такъв отговор дава и всеки четвърти от живеещите в населени места, където замърсяването на въздуха е трайно нерешен проблем.

През последната година нарастват дяловете на българите, които са готови персонално да подпомогнат борбата с климатичните промени. Най-слаба е персоналната готовност за подпомагане на борбата с климатичните промени, като се намалят пътуванията с автомобили.

Двете изследвания са реализирани със средства на "Екзакта Рисърч Груп" и с финансовата подкрепа на депутата в ЕП Радан Кънев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Мисля че вече всички българи се запознаха със Зелената сделка от удара по джоба им .Хората се интересуват от това да имат нормален що годе живот ,но когато дойде Франс Тимерманс с костюмчето да ги убеждава колко е важен климата ,на фона на неговата тлъста заплата някак си Зелената сделка олеква.Не само тя е проблема обаче,проблема е че се водят непрозрачни политки срещу обществата .Никой от политиците и банкерите не коментира факта ,че тази инфлация и криза я докараха те съвсем целенасочено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
bgMan
преди 2 години
Прекаленото отричане и отхвърляне на зелената сделка винаги е в икономически интерес на Русия тъй като на износа на енергоносители се крепи бюджета на РФ. Така че е много добре ако може чрез зеленият преход да се намали поне наполовина изтичането на средства към руските оркии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
Коментарът е изтрит поради противоречие с правилата на форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
abdul
преди 2 години
Зелената сделка е измама, чрез която се гарантира печатането на пари за зелени фоднове.Парите за зелените фондове ще дойдат от принудителни зелени регулации и инфлация.Най-просто казано - зелената сделка е социална програма, за да може да не гладува дебилизирания Запад.. и всичко това основно за сметка на държавите от източна европа, като България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Мисл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още