IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойчо Кацаров: Зелен сертификат няма да се изисква за деца под 18 години

Влизащите в сила от 21 октомври нови мерки няма да се отнасят за изборите и за участие във вота няма да се иска COVID сертификат

09:58 | 20.10.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

В пика на четвъртата вълна от COVID здравното министерство наложи нови мерки и ограничения, въвеждайки зелен сертификат за достъп до редица обществени места на закрито. Ако тази мярка със сертификата не даде резултат, ще се наложи преминаване към пълно затваряне. Това потвърди по bTV здравният министър Стойчо Кацаров.

Зеленият сертификат няма да важи за деца под 18 години. В последния момент в издадената заповед е променен прагът на възрастта на непълнолетните, за които няма да се изисква сертификат и от 12 години прагът става 18 години.

От 21 октомври в цялата страна влизат в сила нови изисквания за достъп до закрити обществени места - ще е необходимо да се показва сертификат за COVID-19 според заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров.

Зелен сертификат ще се изисква за деца над 18-годишна възраст, а не за 12-годишните, уточни здравният министър Стойчо Кацаров пред bTV. Той потвърди, че градският транспорт и училищата остават извън новото ограничение, защото без тях животът спира.

"Но на практика сме в ситуация, в която вървим към затваряне на голяма част от училищата“, призна Кацаров.

Влизащите в сила от 21 октомври противоепидемични мерки няма да се отнасят за изборите и за участие във вота няма да се иска COVID сертификат, допълни той.

Основното изискване за зелен сертификат е за местата, където се събират много хора, той не се отнася за малките магазини например. 



„Похарчили сме милиони за тестове, имаме и дарения от Европейската комисия. Предоставили сме ги безплатно на лабораториите, хората ще заплащат само вземането на пробата. Вероятно ще струват между 5 и 10 лв. на човек“, прогнозира той. Сертифицираните лаборатории може да организират и изнесени пунктове пред заведения.

Антигенните тестове са приравнени към PCR тестовете от 1 декември. Ако пациент е постъпил в болница и е лекуван след положителен антигенен тест, направен там, той получава зелен сертификат. Независимо какъв е тестът – PCR или антиген, там където е направен, там се издава сертификат, каза здравният министър.

„Ситуацията е критична. Народът ни е изправен пред огромно изпитание, като повечето хора не си дават сметка за мащаба на бедствието. Вчера и днес имаме по 5000 новозаразени. От тези 10 000 около 1000-1500 ще са в болница другата седмица. От сегашните хора в болница всеки седми умира“, каза Кацаров.

По думите му другата алтернатива за справяне със заразата е пълен локдаун. Ако мерките със зеления сертификат не помогнат, ще бъде въведен и такъв. "Зеленият сертификат се прилага в цяла Европа и дава възможност на хората да работят и да общуват“, каза Кацаров. „Тези мерки ще важат, докато не преценим, че дават резултат. Ако не дават, ще се мине към следващата мярка“, заяви министърът.

Кацаров направи уточнението, че наличието на антитела не се приема за наличие на имунитет по цял свят. "Давността на сертификатите за преболедуване е такава, защото учените са казали така. Това не е политическо решение“, каза Кацаров.

„Само сертифицираните лаборатории в страната имат право да издават сертификати. Ако лаборатория разкрие изнесен пункт някъде и резултатът на пациентите се въвежда в информационната система, пак се издава сертификат. Възможно е, но тестът трябва да се направи от лабораторията, а не да си го направиш сам“, каза Кацаров.

„Ако продължаваме да настаняваме по 1000 души в болница всеки ден, до 10 дни ще изчерпаме капацитета на система. Това е ситуацията в страната. Изключително тежка е“, каза Кацаров.

По думите на здравния министър от организаторите на събития и собствениците на търговски обекти се изисква единствено да проверяват за наличието на зелен сертификат, но не и дали той е истински. Контролът на цялата дейност се извършва само от РЗИ, МВР и БАБХ, каза Кацаров. Те не могат да установят дали един сертификат е истински. Достатъчно е да установят дали има такъв. Има други органи, които са разследващи, каза Кацаров.

При фалшив сертификат може да се търси наказателна отговорност от отделните хора, тъй като става въпрос за официален документ с невярно съдържание.

От 21 октомври във всички общини, в които заболеваемостта е над 750 на 100 хиляди души, училищата ще минат в онлайн обучение. Това важи и за София-град, каза Стойчо Кацаров.

Детски градини няма да бъдат затваряни. Тази мярка ще важи, докато заболеваемостта не падне под 750 на 100 хиляди.

Днес за втори пореден ден новите случаи с коронавирус в страната са близо 5000. Процентът на положителните проби е 22,3% при направени над 22 200 теста.  6377 души са в болница. 558 души са в тежко състояние.

124 души са починали, като над 95% от тях са били без ваксина. Малко над 2740 са излекувани. Повече от половината области в страната са вече в тъмночервената зона, след като Пловдив, Ловеч и Враца също са с повече от 500 заразени на 100 хиляди на двуседмична база. 2743 са се излекували. За денонощието са поставени още 9097 ваксини срещу COVID-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Их бре, леле! Гранд Съксесър пак се е изтролилд с оценки . . . Никс бе, куршум . . . ;) :lol: Нещо по темата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Този с окото под мен е класически случай: озлобен лузър, антиваксър, кремлофил. Защо ли всички с подобни нагласи отговарят на това описание?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Малко матрял за размишление (за можещите го . . . ) >>> СЗО: Европа е единственият регион със скок на заразените с COVID-19По данни на Световната здравна организация (СЗО) миналата седмица в Европа е регистриран ръст от 7% на новозаразените с COVID-19, която я прави единственият регион в света със скок в броя на инфектираните, предава Associated Press.В седмичната си оценка за пандемията, публикувана късно във вторник, здравната агенция на ООН заяви, че миналата седмица е имало около 2,7 милиона нови случая на коронавирус и повече от 46 000 смъртни случая. Данните са сходни с тези, отчетени през предходната седмица. Великобритания, Русия и Турция са страните с най-много случаи.Най-големият спад в случаите на COVID-19 се наблюдава в Африка и западната част на Тихия океан, където инфекциите спадат съответно с около 18% и 16%. Броят на смъртните случаи в Африка също е намалял с около една четвърт, въпреки недостига на ваксини на континента. Други региони, включително Северна и Южна Америка и Близкия изток, отчитат сходни стойности с предходната седмица, казват от СЗО.За трета поредна седмица случаите на коронавирус е Европа скачат с около 1,3 милиона нови случая. Повече от половината държави в региона съобщават за увеличаване на броя на заболелите.През изминалата седмица Русия многократно отчита нови дневни рекорди на случаите на коронавирус, а броят на инфекциите във Великобритания се е повишил до нива, които не са наблюдавани от средата на юли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Европа стана лидер по мерки в борбата срещу Covid-19 - кака ви Урсула онзи де се отчете, че в ЕС вече 80% от активното население е имунизирано. Навсякъде наложиха зеления терор (сертификат), ваксини се поставят вече и по спирките на градския транспорт . . . А в същото я какво се случва: < http://m.focus-news.net/?action=hotthemes&id=7372 > Да нема неква връзка с масовата имунизация? Дали Кацаров или некой по-еркек нема да изкара един чарт - колко от хилядите заразени и пълнещи болниците да *** там са ваксинирани . . . ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още