IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на новите жилища в Китай са в застой за първи път след COVID-19

Само 27 от 70 големи града в страната отчитат ръст на цените през септември, което е най-малкият брой от февруари 2020 г.

12:03 | 20.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Цените на новите жилища в Китай са останали непроменени през септември за първи път от февруари 2020 г. заради охлаждането на имотния пазар на фона на затягането на кредитирането заради продължаващите ограничения за спекулативните инвестиции, предава Ройтерс.

Средната цена на новите жилища в 70 големи китайски града е останала непроменена на месечна база през септември след ръста от 0,2% през август, показват изчисления на Ройтерс на база данните на китайската Национална статистическа служба, публикувани в сряда.

Някои анализатори твърдят, че цените са намалели с 0,08% или дори 0,1% въз основа на техни изчисления, които може да варират леко в зависимост от различните използвани формули.

Данните на китайската статистика показват, че 27 града отчитат месечен ръст на цените спрямо 46 през август, което е най-малкият брой от февруари 2020 г., когато беше разгарът на COVID-19 в Китай.

През септември някои градове засилиха кампаниите си за изтласкване на спекулантите от имотния пазар. Югоизточният град Сямън затегна още повече ограниченията за имотния пазар наред със съществуващите мерки, като забрани на купувачите на първо жилище да препродават имотите си за пет години.

По-строгите ограничения наред със затягането на правилата за заемане на средства за покупка на имоти натежават върху търсенето в краткосрочен план, казват анализатори.

„Затягането на кредитирането за имоти – жилищните заеми намаляха с 510 млрд. юана (79,8 млрд. долара) на годишна база през третото тримесечие, е основната причина за замръзването на пазара като цяло“, коментира Джан Давей, главен анализатор в агенцията за недвижими имоти Centaline.

Китайските лидери, които се опасяват, че балон на имотния пазар може да подкопае възхода на страната в дългосрочен план, вероятно ще запазят строгите ограничения за имотите, въпреки че според някои анализатори те може да смекчат някои тактики, ако е необходимо.

Спрямо година по-рано цените на новите жилища в Китай са нараснали с 3,8% през септември, най-бавния растеж от девет месеца насам. През август бе регистрирано повишение от 4,2%.

Други опасения за сектора са свързани с дълговите проблеми на China Evergrande, втората по големина строителна компания в страната, които опитва да набере средства, за да изплати дълговете си към многобройните си кредитори и доставчици.

Десетки хиляди китайски строителни компании заемаха сериозно средства за строителство на жилища по време на възхода на имотния пазар между 2016 и 2018 г., но сега са изправени пред ликвидна криза на фона на затягането на регулациите за нови заеми, оставяйки много проекти незавършени.

„Много строителни компании в последно време са изложени на ликвидна криза, което кара купувачите да се безпокоят, че ще закупят сгради, които завинаги ще си останат недовършени“, казва Джан. „Очаква се, че през четвъртото тримесечие на 2021 г. пазарите в повечето градове ще навлязат в явен цикъл на корекция“, допълва той.

По-малките градове

Спадът на цените засяга особено по-малките градове с продължаващо изтичане на хора или несигурни перспективи пред икономиката, което води до увеличаване на местните наличности от жилища.

Град Луджоу в провинция Съчуан и град Дали в провинция Юнан отчитат спадове на цените на месечна база в седем от първите девет месеца на тази година, най-много от всички 70 големи града, следени от китайската статистика.

В Тайюен, главен град на северната провинция Шанси, цените на новите жилища са намалели в шест през последните девет месеца.

Дори имотните пазари в най-големите градове в Китай започват да отслабват.

Цените на новите жилища са намалели за втори пореден месец в Гуанджоу, а в Тиендзин и в Чънду са отчетени първи месечни спадове тази година през септември. Цените в Пекин са останали непроменени.

„Ако няма значително смекчаване на ипотечните кредити от октомври, ценовите войни ще бъдат основното мото на имотния пазар през четвъртото тримесечие“, очаква Джан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още