IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна покори нов връх от над 66 хил. долара

Основен тласък даде вчерашното пускане на първия обвързан с биткойна борсово търгуван фонд в САЩ

17:43 | 20.10.21 г. 41
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Цената на биткойна очаквано проби нов праг, достигайки рекордните 66 хил. долара в сряда. Основна причина за ралито е пускането във вторник на първия борсово търгуван фонд (ETF), свързан с биткойн фючърси на Wall Street.

Към 17 ч. българско време биткойнът достигна цена от 66 040,62 долара, което е поскъпване с 5,7%, минавайки предходния пик от април, когато върхът остана малко под 65 хил. долара, показват данни на CoinDesk. С днешния ръст увеличението на цената за годината е от над 120%.

Цената на биткойна през последната година. Графика: CoinDesk

Втората по пазарна капитализация криптовалута етер поскъпва с 5,2% до 4001,67 долара.

С близо 4% нараства и криптоиндексът Bloomberg Galaxy Crypto.

Биткойнът достигна до новия си рекорд след прилив на пандемична ликвидност, спекулативни залози и очаквания за по-широк прием от институционалните инвеститори. Пътят до тук обаче не мина съвсем гладко. Цената на криптовалутата се срина до под 30 хил. долара през юни заради критиките за енергийното ѝ потребление и ограниченията на добива и трансакциите в Китай.

Днешният ръст може да се определи като наистина важно събитие в историята на дигиталните активи като цяло, смята Джеси Праудман, съосновател и главен изпълнителен директор на криптоконсултантската фирма Makara.

Първият обвързан с биткойна борсово търгуван фонд (ETF) в САЩ направи дебюта си във вторник с експлозивен интерес. Над 24 млн. акции на фонда ProShares Bitcoin Strategy ETF – търгуван с тикера BITO, са били изтъргувани, показват данни на Bloomberg.

С оборот от почти 1 млрд. долара през първия ден на търговия дебютът на BITO остава втори само след този на въглеродния фонд на BlackRock.

Ентусиазмът на Wall Street също се засилва: Bank of New York Mellon Corp., Goldman Sachs Group Inc. и Morgan Stanley са сред компаниите, които вече предлагат свързани с криптовалутите услуги. По думите на Доун Фитцпатрик, главен инвестиционен директор на Soros Fund Management LLC, нейната компания притежава монети, като според нея криптоактивите вече са станали част от традиционните активи.

Рекордът на биткойна идва навреме за рождения му ден – дигиталната валута е родена на Деня на вси светии през 2008 г. с публикувано изследване на човек, наречен Сатоши Накамото, добил популярност като бащата на биткойна.

Създаването на криптовалутата запали сегашната революция на дигиталните валути и създаването на повече от 12 хил. други монети, показват данни на MarketCap. В момента пазарната капитализация на всички криптовалути надвишава 2,5 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
...и каква е връзката между миньорите и иновациите в чиповете? последно време много фантазираш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Всъщност в психологията това поведение се обяснява лесно. Когато човек се включи в нещо, купи и тн., ток вече не се колебае, емоционално приема избора си като верен и фактите вече трудно му влияят. Примери около нас много - фенклубовете на марките коли, футболни отбори, религиите, сектите и тн. Факти почти не играят тук, само емоции. А постоянните опити да се убедят други в "правия избор" е породено от подсъзнателна неувереност. Ще ти цитирам Емерсън обаче, че слепия навик е слабостта на ума. Фактите са факти имено затова, за да разделят емоциите от реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Обори фактите. Вместо да си говорим кой какво неразбрал, просто обори фактите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 4
cherney
преди 2 години
Имаш изводи, които си направил, но те почиват на неразбиране същността на дигиталния протокол биткойн, респективно и изводите ти са грешни. Това не е някаква драма. Най-добрия ми приятел, когото смятам за изключително умен човек, използва същите аргументи, които излагаш и ти. Просто и двамата грешите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 2
Геро от Германия
преди 2 години
Д-р. Ватников, напълно сте прав! Никакво място за съмнение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Има фундаментални факти, ако искаш да ги обориш - моля, обори ги. Използвай и цитирай който искаш, само обори фактите, които съм изложил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 3
cherney
преди 2 години
Препоръчвам ти да изглеждаш интервюто на Пол Тудор Джоунс от онзи ден по CNBC. Давам него за пример, защото неговия статут на Уолстрийт е като този на Кристиано Роналдо във футбола. Все пак, едно е ние тук да спорим и коментираме, дето сме абсолютно незначителни, а съвсем друго е някой, като него да коментира инфлация, злато и биткойн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Хаха, не вървели такива коментари - сигурно, в ФБ гкрипто рупичките, където се надъхвате един друг и чакате Ламбото. Да, има всякакви хора, 5% спекуланти и 95% стадо. Спекулантите много добре виждат, че е пирамида (това е дефиницията за нещо без стойност, без печалба и без употреба, чиято цена зависи само от новопривлечените шарани), но на същите спекуланти им е удобно стадото да купува и си мълчат. Само, че спекулантите накрая ще обере печалбата, а стадото ще гледа невярващо. Биткойна се използвал за съхранение на стойност, хаха и как нещо, което се ползва за нищо съхранява стойност?? Единственото нещо, което има зад шиткойните е временно доверие и желание за бърза печалба, нищо повече. Принципите са ясни. И по-добре се ограмотете по икономика и финанси, преди да дрънкате заклинанията от соц.медии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 4
Геро от Германия
преди 2 години
Именно!!! Американците ги изиграха на дръпнатите. Скоро ще одобрят и физически ETF и гледайте само какво ще стане с цената. 100к ще бъде доста скромна прогноза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 4
Геро от Германия
преди 2 години
Колега(ако наистина сте Доктор), такива *** коментари отдавна не вървят. Като не желаете, не купувайте! Явно има достатъчно глупави хора съд стадно поведение, в това число и милионери/милиардери.Биткойн се ползва за съхранение на стойност в дигиталната епоха. Винаги обаче ще има хора дето много искат да спорят, че нямал бил стойност. Отворете гугъл, прочетете разберете принципите на добив/търсене, пък тогава ръсете глупости по форумите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още