IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Веселин Тодоров: Банките и фондовете влияят на цените на въглеродните емисии

Предстоящата зима ще бъде тежка, а енергийна криза е напълно възможен сценарий

13:40 | 21.10.21 г.
Веселин Тодоров: Банките и фондовете влияят на цените на въглеродните емисии

Въведените цени на въглеродни емисии са административна мярка за по-бързото оттегляне на въглищата от производството на електроенергия. В този процес обаче са намесени банки и фондове, които активно търгуват с тези емисии, без да ги генерират. Така те спекулират с цените и това променя цялата ситуация. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria каза Веселин Тодоров, председател на Управителния съвет на Асоциация на търговците и производителите на природен газ и водород (АТППГВ).

Той даде за пример, че емисиите на въглеродния двуокис са поскъпнали двойно и сега са около 60 евро на тон.

Трябва да бъде изследвано много добре как ще протече преходът в Зелената сделка, каза още Тодоров. Според него целите в програмата и заложените срокове са отвъд съвременните възможности и това в крайна сметка ще наложи компромиси. 

„Трябва да претеглим кое е възможно технологично и кое – не, защото в момента не е възможно да спрем веднага въглищата и не е възможно веднага да произвеждаме електричество чрез водород“, обясни гостът.

Според Тодоров предстоящата зима ще бъде тежка, а енергийна криза е напълно възможен сценарий.

Природният газ, който България получава от Азербайджан, е в пъти по-евтин от този, който се доставя от Газпром. Засега обаче в страната не могат да влизат договорените 1 млрд куб/м. защото заобиколното трасе, през което минава газа в момента, е през Гърция и то няма капацитета за по-големи количества, обясни Тодоров.

Цялото интервю гледайте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още