IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската ритейл асоциация поиска толеранс и компенсация от държавата

Тя настоява също тестовете да са безплатни за всички, а зелени сертификати да се изискват навсякъде

11:44 | 21.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Българската ритейл асоциация (БРА) заяви, че ще се съобрази изцяло със заповедта на здравния министър от 19 октомври, предвиждаща нови противоепидемични мерки, включително изискването в молове да се влиза само срещу зелен сертификат, но поиска гратисен период, за да реорганизира дейността си.

БРА, която обединява над сто представители на търговията на дребно у нас, призова също държавата да обезщети бизнеса.

Организацията отправи пет искания към здравното министерство, които според нея ще помогнат за повишаване на процента на ваксинираните в България и за запазване на работните места.

„Имаме изключително кратко време за реакция, което ни коства огромен човешки и финансов ресурс. На много въпроси нямаме отговор: кой контролира клиентите за „зелен сертификат“, от магазините очаква ли се да проверяват валидността му, какво правим със служителите, които имат антитела и т.н. Имаме нужда от отсрочка при влизането на заповедта в сила“, поясняват от БРА.

Според организацията отсрочка се налага и поради предвидените в самия зелен сертификат срокове. Той е валиден от 14-я ден след поставянето на втората доза ваксина, като между първата и втората трябва да има между 21 и 28 дни. Ако сега решат да се ваксинират, на продавач-консултантите ще им трябват минимум 28 дни за завършен курс на ваксинация. „Вече има предложение сертификат да се издава и след първата доза ваксина. Ако държавата приеме това, ще улесни служителите, клиентите, бизнеса“, допълват от БРА. 

Междувременно здравният министър д-р Стойчо Кацаров отново заяви, че на търговските центрове ще бъде даден толеранс. Той обяви това и вчера в интервю по Bulgaria ON AIR в отговор на подобно искане и от Българската асоциация на ритейл центровете. На брифинг днес здравният министър потвърди, че се въвежда и друга промяна, която ще бъде вписана в издадената вече наредба – сертификатът при получаване на първа доза от двудозова ваксина ще дава свободен достъп до посочените в наредбата места в рамките на месец до втората доза и издаването на сертификата. Ще бъдат осигурени и безплатни тестове.

БРА съобщава, че някои от членуващите компании са осигурили лаборатории, които тестват на място служителите. Търговците на дребно ще поемат за известно време разходите за PCR и антигенни тестове, но не могат да го правят до безкрайност, отбелязва организацията в съобщението си до медиите. Затова настояват тестовете, които държавата изисква, да са безплатни за всички.

„Един милион и половина безплатни антигенни тестове са доставени на България от Европейската комисия“, припомнят от БРА и призовават те да се разпределят така, че да покрият и магазините на дребно в търговските центрове или ако това е невъзможно, да има друг тип държавна подкрепа за сектора. "Търговците на дребно са в готовност да открият пред обектите си мобилни пунктове за ваксинация. Когато откриват нови работни места, „зеленият сертификат“ ще бъде задължително изискване", съобщават от асоциацията.

БРА настоява също да се изплащат помощи за служителите, които са ваксинирани и искат да работят, но са принудени да останат у дома заради онлайн обучението на децата си. Държавата е предвидила месечна помощ за семейства с деца до 14 години, които учат дистанционно или не ходят на училище и на детска градина заради COVID-19 карантина. От нея биха могли да се възползват и продавач-консултантите, отбелязват от БРА. И припомнят, че от днес учениците от първи до 12-ти клас в някои общини, включително в София, се обучават неприсъствено.   

БРА иска и служителите да могат да доказват, че са прекарали заболяването не само чрез зелен сертификат, но и чрез изследване за антитела срещу SARS-CoV-2 или друг научен метод.

Това искане обаче едва ли ще бъде прието, тъй като на пресконференцията в здравното министерство днес Стойчо Кацаров повтори, че хората с високи нива на антитела няма да получават зелен сертификат поради ниската достоверност на тестовете.

Зелени сертификати да се изискват навсякъде, независимо от размера на магазина или бранша, е петата предложена от БРА мярка. „Аршинът, с който в момента се мери, е двоен“, посочват те. „За магазините над 300 кв.м важат едни правила, за по-малките – други“, пишат от асоциацията. Струпването на хора в по-малки пространства или при срещи с държавната администрация, където не се изисква сертификат, също крият риск от заразяване, се допълва в становището.

БРА съобщава, че между 10% и 15% от търговците на дребно в България вече са фалирали. От началото на епидемичните мерки спадът в оборотите на магазините с обекти извън търговски центрове е с 40%, а на тези, които имат магазини само там, е със 100%. Сектор търговия на дребно осигурява прехраната на близо 300 хил. души в страната, както и голяма част от приходите на държавата като данъци и осигуровки, отбелязват от БРА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още