IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционното банкиране почти удвои печалбата на Barclays

Британска банка последва пътя на конкурентите си от Wall Street, чиито финансови резултати получиха значителна подкрепа от отделите за инвестиционно банкиране

13:45 | 21.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Британската банка Barclays почти удвои печалбата си преди облагане с данъци до 2 млрд. паунда за третото тримесечие, тъй като се възползва от силното ипотечно кредитиране във Великобритания и бум в инвестиционното банкиране, предаде Ройтерс. През третото тримесечие на миналата година печалбата на банката е била 1,1 млрд. паунда.

Barclays следва пътя на конкурентите си от Wall Street, чиито финансови резултати получиха значителна подкрепа от отделите за инвестиционно банкиране.

Тримесечната нетна печалба на Barclays възлиза на 1,45 млрд. паунда, значително надхвърляйки очакванията на анализаторите за 931,25 млн. паунда по данни на Refinitiv. Печалбата бележи и значително увеличение от 611 млн. паунда спрямо същия период на миналата година.

Главният изпълнителен директор на Barclays Джес Стейли заяви пред CNBC в четвъртък, че 2021 г. ще бъде "доста добра година" за банката. "В продължение на много години ни задаваха въпроса "Как Barclays постига целевата си възвръщаемост на капитала от 10% или по-добра?" и мисля, че 2021 г. ще бъде доста силен отговор на този въпрос", каза той.

Подразделението за корпоративно и инвестиционно банкиране на Barclays оказа силна подкрепа на възвръщаемостта на банката от собствен капитал – ключов коефициент за оценка на рентабилността. Приходите от такси за инвестиционно банкиране са се увеличили с 37% до 2,7 млрд. паунда, а приходите от дивиденти на акции са нараснали с 28% до 2,47 млрд. паунда.

Съотношението на обикновения собствен капитал от първи ред (CET1) е 15,4% в сравнение с 14,6% в края на третото тримесечие на 2020 г. и 15,1% през предходното тримесечие.

Конкурентите на Barclays от Wall Street Goldman Sachs, Wells Fargo, Citigroup, Bank of America, Morgan Stanley и JPMorgan вече надминаха очакванията за печалбите им през третото тримесечие благодарение на силното инвестиционно банкиране.

Британският кредитор е освободил също 622 млн. паунда от провизиите си за загуби по заеми за тримесечието. В края на същия период през миналата година тази сума бе 608 млн. паунда.

Въпреки че случаите на заразени с Covid-19 във Великобритания са нараснали до седемдневна подвижна средна стойност от около 45 хил., Стейли посочва, че Barclays е в добра позиция да издържи на всякакви по-нататъшни икономически ветрове.

"Все още имаме резерви за обезценка в баланса си от над 6 млрд. паунда за всякакви проблеми в икономиката занапред“, казва той и добавя, че отговорът на британската фискална и парична политика е "изключително стабилен".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още