IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптопазарът мина 2,7 трлн. долара благодарение на ралито отвъд биткойна

Това е ръст от около 200 млрд. долара спрямо последния пик от май, показват данни на CoinGecko

13:31 | 21.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Оптимизмът към дигиталните активи, разпален от рекордния ръст в цената на биткойна, помогна за отвеждането на цялата стойност на криптовалутите до нов абсолютен връх от над 2,7 трлн. долара.

Това е ръст от около 200 млрд. долара спрямо последния пик от май, показват данни на CoinGecko, цитирани от Bloomberg. В момента в сегмента има повече от 10 хил. различни вида монети.

Това увеличение показва как криптозалозите се разпространяват отвъд биткойна на фона на постоянно покачващия се ентусиазъм от все по-масовото възприемане на дигиталните активи. По-рано тази седмица на Wall Street бе пуснат и първият борсово търгуван фонд, обвързан с биткойн фючърси, който се радва на небивал интерес.

В четвъртък цената на биткойна се задържа над 66 хил. долара, отчитайки увеличение от 3,5% до 66 231 долара към 13:15 ч. българско време.

От своя страна етерът – втората по пазарна капитализация криптовалута – поскъпва с над 11% до 4294,88 долара, доближавайки се също близо до рекордния си връх от почти 4400 долара от май.

Графика: CoinGecko

Според анализи на технически модели етерът, както и солана, полкадот, тезос и бинанс койн са близо до „свой собствен пробив“, посочват стратези от Fundstrat в доклад от сряда.

Цената на биткойна достигна нов рекорд от близо 67 хил. долара в сряда. Въпросът сега е дали криптовалутата ще продължи да повишава цената си, или инвеститорите ще предпочетат да приберат печалбата си.

Евентуално ново поевтиняване би влошило значително настроенията на криптопазара като цяло, който преживя няколко турбулентни месеца през пролетта и лятото, които свиха пазарната му капитализация до близо 1,3 трлн. долара.

Засега изглежда, че бичите настроения преобладават. Главният изпълнителен директор на борсата за криптодеривати Delta Exchange Панкадж Балани прогнозира, че биткойнът ще се представи по-добре от другите монети и очаква криптовалутата да пробие прага от 100 хил. долара до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още