IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата ЕС-Полша се задълбочава преди срещата на високо равнище

Възможността за дружелюбно решение все повече се изплъзва, предупредиха от Брюксел

16:56 | 21.10.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Полският министър-председател Матеуш Моравецки. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Полският министър-председател Матеуш Моравецки. Снимка: Bloomberg

Европейският съюз показа, че няма да отстъпи в спора си по върховенството на закона с Полша, предупреждавайки източната страна членка, че възможността за дружелюбно решение може да се изплъзне, съобщава Bloomberg.

ЕС задържа изплащането на финансови стимули за 36 млрд. евро, предназначени за Полша, което накара правителството на министър-председателя Матеуш Моравецки да заплаши да провали дейността на блока, включително по чувствителните преговори по климата, които изискват единодушие на 27-те страни членки.

Лидерите на ЕС ще обсъждат на срещата си в Брюксел в четвъртък решението на полски съд, според което някои от законите на съюза са несъвместими с конституцията на страната, подкопавайки по този начин фундаментите на съюза. Освен че задържа средствата, предназначени за възстановяване, ЕС обмисля други мерки, които може да блокират плащания към Полша от бюджета и да ограничат правото ѝ на глас.

„Пространството за достоен диалог, който води някъде – който не е просто диалог заради самия себе си – изчезва“, заяви Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия, отговаряща за ценностите, пред репортери преди срещата. Тя добави, че ЕС има и други опции и ще „трябва да стартира процедура за нарушение“.

Моравецки планираше да се срещне с лидерите на ЕС, включително германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, преди срещата в Брюксел. Меркел поиска върховенството на закона да не бъде повдигано като тема на двудневната среща, но все пак то бе добавено към програмата след агресивна поява на Моравецки пред евродепутатите във вторник.

„Върховенството на закона е ядрото на стабилността на Европейския съюз“, заяви Меркел пред репортери в четвъртък. „От друга страна, трябва да намерим начини и възможности за обединяване, защото водопадът от правни спорове в Европейския съд не е решение на проблема как върховенството на закона може да бъде възродено“, каза тя.

Макрон изрази опасенията си пред полския премиер по повод решението на съда и поиска да работи заедно с Европейската комисия, за да се намери решение, добави представител на Елисейския дворец, поискал да не бъде идентифициран заради конфиденциалност на разговора.

Министър-председателят на Люксембург Ксавие Бетел заяви, че действията на Полша може да бъдат обсъдени, тъй като засягат основната архитектура на ЕС.

„Ако влизате в ЕС, знаете правилата, но не може да станете член на семейството и да кажете сега правилата трябва да се променят“, заяви той.

Моравецки обаче не сигнализира по никакъв начин, че е готов да отстъпи в спора. По-рано тази седмица той обвини политиците на ЕС, че изнудват Полша, задържайки финансови средства и че Европейският съд извършва „тиха революция“ с решенията си, които според него подкопават суверенитета на страните членки.

„Готови сме на диалог, но не сме съгласни надзорът на ЕС да се увеличи“, каза Моравецки в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още