IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският експеримент - стадният имунитет срещу Covid се оказва непостижим

Заразените с коронавирус и смъртните случаи на Острова се увеличават, но правителството обяви, че няма да налага отново ограничения

08:14 | 22.10.21 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Великобритания избра да не въвежда отново задължително носене на маски за лице в обществения транспорт, като мрежата на лондонското метро.<em> Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Великобритания избра да не въвежда отново задължително носене на маски за лице в обществения транспорт, като мрежата на лондонското метро. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

В последните месеци светът следи един експеримент - през лятото Великобритания премахна повечето ограничения заради Covid-19, залагайки, че имунитетът от ваксинациите и преболедуването ще задържи вируса под контрол.

Три месеца по-късно британският опит показва, че заради силно заразния делта вариант на коронавируса стадният имунитет е непостижим. Заразените и смъртните случаи от Covid-19 нараснаха през последните седмици с приближаването на зимата.

Изводът: Да се разчита на имунитет, който е несъвършен и намалява с времето, не гарантира бърза победа над делта варианта, пише The Wall Street Journal.

Премахването на ограниченията "бе направено с надеждата, че ваксинациите и естественият имунитет ще спечелят доста бързо", коментира Тим Спектор, професор по генетична епидемиология в King’s College London. "Стана ясно обаче, че само това не е достатъчно."

В сряда правителството отново заложи на стратегията си с ваксините като своя основна защита, като заяви, че не вижда необходимост засега да въвежда други мерки като задължително носене на маски за лице и представяне на документи за доказателство за ваксинация, каквито според някои лекари и учени са необходими.

Когато правителството сложи край на задължителното носене на маски и социалното дистанциране в Англия на 19 юли, ранното пускане на ваксина, съчетано с високите нива на разпространяване на коронавируса по-рано по време на пандемията, означаваше, че Великобритания има привидно високо ниво на имунитет.

По това време повече от половината население беше напълно ваксинирано, а впоследствие този дял нарасна до около 67% днес. Друга част от населението има някаква форма на имунитет от предишна инфекция: проучване по това време изчисли, че около 90% от хората на 16 и повече години имат антитела срещу вируса - или от ваксинация, или от преболедуване, в по-голямата част от Обединеното кралство.

Борис Джонсън. Снимка: Andy Rain/EPA/Bloomberg

Премиерът Борис Джонсън заложи, че британската "стена от имунитет" ще държи вируса под контрол. До известна степен е така. През лятото страната не претърпя големи скокове в разпространението на коронавируса. Но нивата на заразени също не спаднаха значително, като варираха между 25 хил. и 40 хил. случая на ден през август и септември. Сега те се приближават до 50 хил.

Среднодневната стойност е достигнала около 667 на милион, показват данни на Our World in Data на Оксфордския университет. Това се сравнява с 80 на милион във Франция и 147 на милион в Германия, като и двете страни разчитат на документи за ваксинация и други мерки (За сравнение, в България тази стойност е 496 на милион - бел. ред.).

В опит да подкрепи имунитета Великобритания започна да предлага бустерни дози на хората над 50 години и на тези с определени здравословни проблеми от миналия месец.

Хоспитализациите са се увеличили с 10% през последната седмица. Ваксинацията значително намалява риска от смърт. Ежедневните смъртни случаи от Covid-19 са средно около 2 на милион, според Our World in Data, далеч по-ниски от 8-те на милион, когато нивата на заразени хора бяха около същото ниво в началото на януари. Въпреки това броят на смъртните случаи в Обединеното кралство е около четири пъти по-висок от този във Франция, където смъртните случаи са средно 0,47 на милион и повече от два пъти от този в Германия (0,82 на милион). (В България ежедневните смъртни случаи са 15,5 на милион - бел. ред.)

Последна актуализация: 23:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
мдааам , щом са отменили вече стадния имунитет ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
cyclop
преди 2 години
Нежната подготовка за вечен БОЦ започва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
Solar Power
преди 2 години
Еми ти не си прочел статията изобщо. Ваксината пази от смърт и постъпване в болница всеки 8 от 10 души. При тях ваксинирането е на почти 70% и места в болниците има още. Разликата с тук е ,че болниците са на почти 100% пълни. Ако не се предприеме нещо ще има трупове по коридорите. ... както в Румъния вече .... да не говорим,че останалите хора които искат да се лекуват от нещо друго просто нямаш шанс. Това е ! Здравната система има капацитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
Един Българин
преди 2 години
"Заразените с коронавирус и смъртните случаи на Острова се увеличават, но правителството обяви, че няма да налага отново ограничения" , а нашето какво прави? Опитва се да направи редовно правителство от популисти с мнозинство в НС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още