IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Енергийните пазари са пример за изчерпания капиталистически модел

Разбирам те, ако гласуваш за Тръмп през 2024 г., каза руският президент към републиканец

08:34 | 22.10.21 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Руският лидер Владимир Путин отказа да бъде притиснат от бивш сътрудник на Доналд Тръмп, когато беше помолен по време на годишната му среща с анализатори да коментира съобщенията, че бившият президент може да се кандидатира отново през 2024 г.

Вместо това Путин обърна въпроса на Крисчън Уитън, старши сътрудник от Центъра за национални интереси, който съветваше Тръмп за стратегическите комуникации, и го подтикна да каже за кого би гласувал при надпревара между Тръмп и демократ, предава Bloomberg.

След дълго обяснение за напрежението между различните групи в републиканската партия Уитън каза, че ще гласува за Тръмп, ако се сблъска с алтернатива от другата партия.

„Разбирам те“, отговори Путин с усмивка и топли благодарности за участието, макар и само чрез видеовръзка с преводач, в годишната среща на Кремъл на Международния дискусионен клуб „Валдай“ в Сочи в четвъртък.

В доклада на специалния съветник Робърт Мюлер руските  разузнавателни агенции бяха идентифицирани за намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., помагайки да бъде избран Тръмп. Путин отрече каквото и да е участие и се пошегува с Уитън, че ако му отговори, американецът може да бъде наречен „чужд агент“.

Кремъл използва етикета „чужд агент“ за независими медии в ход, който принуди критични медии и дори държавно издание да се затворят или да се съобразят с обременяващите изисквания за докладване. В четвъртък Путин защити правилата.

Руският президент увери същевременно, че страната му може да увеличи газовите доставки за Европа, ако германските власти ускорят въвеждането в експлоатация на газопровода “Северен поток 2”.

„Първата тръба на "Северен поток 2" е запълнена с газ. Ако германският регулатор разреши доставките утре, то те ще започнат вдругиден. Седемнайсет и половина милиарда кубични метра. До края на годината ще завърши технологичната работа по запълването на втората газова тръба на “Северен поток 2”. Общият обем е 55 милиарда кубични метра“, каза Путин.

Той коментира и стратегията на ЕС за Арктика, която предвижда забрана на добива на енергийни ресурси в района. Той добави, че Русия е готова за диалог на базата на международното право, но в същото време предупреди:

„Ако някой отвън се опитва, заобикаляйки тези международно признати документи, да ограничи суверенното ни право да се разпореждаме със собствената си територия, то това е покушение с негодни средства“.

„Енергийните пазари са пример за капиталистическия модел, който се изчерпа на фона на засилващите се разделения между богати и бедни“, каза още Путин. Русия се стреми, подобно на много страни от Северна Европа, да изгради социална държава, която да отговаря на нуждите на гражданите си, поясни той.

По време на почти четиричасовата телевизионна среща на клуба „Валдай“ държавният глава коментира редица въпроси, вариращи от осъждане на западните либерални подходи към половете и сексуалната идентичност до руския консерватизъм, цените на договорите за газ, изменението на климата като политически инструмент и експлозията в Бейрут през 2020 г., която изравни голяма част от ливанска столица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
https://bg.wikipedia.org/wiki/Петролна_криза_от_1973_година
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 5
Solar Power
преди 2 години
Прав си. Моят съвет към Путин е да не се натиска много с цените нагоре ,че знаем какво се случи през 80-те години на миналия век. Ще стане и в ЕС както в САЩ .... просто ще си решат енергиния проблем със собствени източници рано или късно :) САЩ го направиха и сега им пука за цената през оная работа.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 5
redcretin
преди 2 години
Венецуела. С ракети :)Ще свърши точно като нея с хуманитарна криза накрая, докато великия бял баща обяснява колко е хубаво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
така е ... обективно е да не се пише всеки ден за рассия по икономическите медии , нищонезначещапосредствена икономика ... :))) ... русофилизЪма е доста по-опасно за хората и обществата заболяване . доказано многократно !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 2 години
джуджакантук е прав... за съжаление :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
ejko
преди 2 години
Никъде не съм писал за ад и рай. Малко обективизъм и съобразяване с фактите не е лошо да има когато коментираме. Но русофобията е интересна болест - тя изключва обективизма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 9
zelka007
преди 2 години
ти що се пънеш от капиталистическият ЕС да коментираш , ми не идеш в рая в рассията ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 2
ejko
преди 2 години
...а с това за 50 години назад не съм сигурен какво имаш предвид, но мога само да ти припомня, че преди 30 години Русия беше банкрутирала държава с алкохолизиран народ, готов да избяга с 200 от държавата си. Ако си мислиш, че сега е същото, просто нямаш никаква представа за прицесите там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
ejko
преди 2 години
Разбира се, за ЕС и САЩ някой като Елцин или Горбачов би бил далеч по-удобен за употреба. Руснаците може да не са много интелигентен народ, но много са патили и това обяснява както стратегията на Путин, така и популярността му сред руснаците... интересно е какво би обяснило твоята неприязън към него? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Путин страда от манията, че е месия. Има чувството, че може да въздаде правда и справедливост сред човешкият род. С всички си действия и бездействия той върна русия 50 години назад.За да разбере колко е жизнен проклетият капитализъм е необходимо ЕС да разреши на руските граждани да работят на територията му. Дайте трудови визи на руснаците и той ще осмисли несъстоятелността на всичките си тези, а и ЕС наистина се нуждае от нови гастърбайтери.PS Каквото и да каже или напише, фактът че той е авторитарен клептоман убиец не може да бъде променен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още