IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разочароваща прогноза срина акциите на Intel

Дефицитът на компоненти попречи на производителя на чипове да се възползва от бума в търсенето

08:55 | 22.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Дори и гигантът в производството на чипове Intel Corp. също се оказа възпрепятстван от глобалния недостиг на компоненти. Компанията е успяла да продаде по-малко чипове за преносими компютри през последното тримесечие, защото на производителите са липсвали други компоненти за комплектоване на устройствата.

Като цяло Intel отбеляза ръст на продажбите и печалбата. Компанията за чипове обаче изплаши инвеститорите с признанието, че поне първоначално бизнесът ще работи по-малко печелившо с оглед на големите инвестиции в нови заводи. Акциите се сринаха в извънборсовата сесия в четвъртък с около 5%, предава Ройтерс. 

В краткосрочен план, ако четвъртото тримесечие се развие според прогнозите на Intel, приходите ще намалеят с 3% спрямо година по-рано, брутният марж ще падне с 6,5 процентни пункта, а печалбата на акция ще се понижи с около 40%. 

Приходите на подразделението на Intel, към което принадлежи бизнесът с компютърни чипове, се свиват на годишна база с 2% до 9,7 млрд. долара (8,3 млрд. евро). Това число обаче не разказва цялата история, тъй като групата достави с 14% по-малко процесори за преносими компютри на годишна база. Ефектите върху продажбите на Intel бяха смекчени в същото време от силното увеличение на цената с 10%. За настолни компютри обаче Intel продаде със 16% повече чипове - на 4% по-високи цени.

В същото време Intel губи Apple като клиент – компанията постепенно превключва своите Mac компютри към процесори собствена разработка. 

Бизнесът на Intel с чипове за центрове за данни е нараснал с 10% до 6,5 млрд. долара - защото инвестициите са се увеличили с икономическото възстановяване след дъното им по време на пандемията. Подразделението се сблъска с неблагоприятни последици от репресиите срещу видеоигрите в Китай - по-малко данни преминават през местните центрове за данни и разширяването там се разглежда като по-малко спешно. Intel обаче е убеден, че това ще бъде само временен ефект. 

Приходите на Intel се увеличиха през последното тримесечие с 5% до 19,2 млрд. долара. Печалбата възлиза на 6,8 млрд. долара (5,85 милиарда евро) - ръст от 60 на сто.

Подобно на други гиганти в индустрията Intel в момента инвестира сериозно в разширяване на капацитета за производството на чипове. Тези инвестиции обаче ще се отплатят едва след няколко години. В същото време високите разходи първоначално ще направят бизнеса по-малко печеливш, подчерта главният изпълнителен директор Пат Гелсингер.

Intel наскоро беше подложен на нарастващ натиск. Наред с други неща, поради забавянето на нови производствени процеси конкурентът AMD успя да завоюва позиции в бизнеса с чипове за центрове за данни, но също така да се наложи на пазара на персонални компютри. Гелсингер представи наскоро бъдещи технологии, с които групата възнамерява да си върне първото място в производството на чипове след няколко години. Intel също така иска да действа като поддоставчик за други производители на чипове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още